Govor

Vesna Humar

Hvala za besedo, spoštovana predsednica.

Cenjene poslanke in poslanci, drage Slovenke in Slovenci, iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Madžarske in sveta, en lep pozdrav! Zelo lepo in pomembno temo načenjamo danes tudi v Državnem zboru. Bila je eden od pomembnejših delov včerajšnje razprave s predsednikom Vlade, s katerim smo se srečali v okviru redne seje Sveta za Slovence v zamejstvu. Meni je ta tema zelo pri srcu, predvsem zaradi tega, ker je pomembno, da o Slovencih, ki živijo zunaj meja naše domovine, govorimo tudi v tem pozitivnem smislu. Velikokrat namreč zelo po krivici obravnavamo Slovence, ki živijo zunaj meja, samo kot skupnosti, ki potrebujejo našo pomoč, podporo, razumevanje in tako naprej, kar je seveda vse res in prav, velikokrat premalo pa kot skupnosti in posameznike, ki Sloveniji, slovenskemu gospodarstvu, razvoju Republike Slovenije lahko veliko ponudijo in dajo. Zato je ta gospodarska tema zelo, zelo pomemben del širše tematike, s katero se ukvarjata ta komisija in urad.

V preteklem letu so bili res narejeni zelo pomembni in zelo konkretni koraki, ki so bistveno izboljšali povezanost Slovencev, slovenskih gospodarstvenikov in podjetnikov, ki delujejo zunaj naših meja; bom prepustila ministru za gospodarstvo, gospodu Hanu, da bolj podrobno predstavi delovanje Zamejske gospodarske koordinacije. In mislim, da smo ravno včeraj prejeli nekaj zelo konkretnih pozitivnih novic o korakih naprej v tem smislu, ampak mislim, da bo gospod minister vse to zelo celovito predstavil. Jaz lahko v imenu urada samo izrazim eno veliko, veliko zadovoljstvo s tem, da je ta koordinacija po vzoru obstoječega Agro Slomaka nastala in eno veliko hvaležnost do Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki ima res za to tematiko velik, velik posluh in je sodelovanje med uradom in ministrstvom dejansko izvrstno, kar se potem pozna tudi pri doseženih rezultatih.

Sama bi se v uvodni besedi rada obrnila k naslednji tematiki, ki nas čaka, torej bi se rada obrnila v prihodnost. Zamejska gospodarska koordinacija, torej povezava štirih zamejskih gospodarskih organizacij, ki delujejo v sosednjih državah, je pomemben začetek in pomembna platforma, hkrati pa imamo razvito in delujočo še eno platformo, torej Slovensko poslovno globalno mrežo, ki prav tako že kar nekaj let povezuje gospodarstvenice in gospodarstvenike, ki delujejo po svetu. Mislim, da je naš prihodnji skupni korak v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, pa tudi z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve oziroma z njihovim Oddelkom gospodarske diplomacije ter drugimi deležniki, da dejansko v bistvu obe gospodarski stvarnosti povežemo in da to sodelovanje na tak način nadgradimo. Vem, da tudi smo prebrali v gradivu, pa tudi sicer iz številnih pogovorov, da je ambicija tudi na strani Slovenske globalne gospodarske mreže zelo velika, da tudi njih čaka eno novo razvojno obdobje. In prepričana sem, da bo Vlada ta prizadevanja z veseljem, z veseljem podprla in da se bodo ta prizadevanja tvorno vključila v vse tisto, kar je bilo na področju gospodarskega sodelovanja storjenega do sedaj. Je pa tako, da veliko smo naredili, vedno je premalo. Ampak ne premalo zato, ker bi želeli zdaj zadostiti nekim, bi rekla, zunanjim pričakovanjem, kriterijem ali kakorkoli, ampak prav iz razloga, ki sem ga navedla na začetku, torej, da potenciala med Slovenkami in Slovenci, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo zunaj naših meja, je ogromno in zato morajo biti ravno tako številna in intenzivna naša prizadevanja, da te potenciale sprostimo v dobro v bistvu matične države in naših zamejskih in izseljenskih skupnosti.

Toliko z moje strani za uvod in hvala lepa.