Govor

Spoštovani, lepo prosim, da se usedete, da lahko začnemo današnjo sejo.

Spoštovane članice, spoštovani člani komisije, spoštovani minister, spoštovana državna sekretarka, vsi vabljeni ter ostali prisotni, lepo pozdravljeni! Začenjam 10. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: doktorica Tatjana Greif in Jože Tanko. Na seji imamo kot nadomestne članice in člane: Branko Zlobko nadomešča poslanko Saro Žibrat, magistrica Meira Hot nadomešča poslanca Predraga Bakovića, poslanec Dejan Süč nadomešča poslanca Dušana Stojanoviča.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bom prebirala, saj je razviden iz samega sklica seje. S svojo udeležbo na današnji seji pa so od vabljenih opravičili: magistrica Sussane Weitleiner, predsednica Kulturnega društva člena 7 za avstrijsko Štajersko Pavlova hiša in pa Jelisava Dobovšek Sethna, članica Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu z Japonske. Današnje seje se preko videopovezave udeležujejo tudi člani Sveta Vlade za Slovence po svetu, ki jih prav tako lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - GOSPODARSKO SODELOVANJE MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN SLOVENSKO SKUPNOSTJO V ZAMEJSTVU IN PO SVETU.

S sklicem seje 28. maja ste prejeli gradivo, poročili Slovenske globalne poslovne povezave ter Zamejske gospodarske koordinacije, naknadno pa še odziv Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu na priporočila 19. Vseslovenskega srečanja ter predstavitev Ameriško-slovenskega kluba.

Za predstavitev gradiva tako k besedi najprej vabim državno sekretarko na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospo Vesno Humar. Državna sekretarka, izvolite, beseda je vaša.