Govor

Hvala lepa.

Spoštovane kolegice in kolegi! Začenjam 25. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino. Tudi jaz prav lepo pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in prisotne na seji!

Obveščam vas, da je zadržan kolega Damijan Zrim, ki ga nadomešča kolega Soniboj Knežak, in kolegica Alenka Jeraj, ki jo nadomešča kolegica Anja Bah Žibert.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. Ker v poslovniškem roku nismo prejeli predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - NASILJE MED OTROKI JE VSE POGOSTEJŠE, ŠOLE SO NEMOČNE, PRISTOJNI PA NE UKREPAJO. Navedeno točko dnevnega reda bomo obravnavali na podlagi zahteve Poslanske skupine SDS za sklic skupne nujne seje odborov z dne 21. junij letos, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Na sejo so bili vabljeni vsi, ki so razvidni iz sklica, dodatno pa so bili vabljeni še gospod Goran Popovič, ravnatelj Osnovne šole Livada, gospa magistrica Polonca Šurca Gerdina, ravnateljica Osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika, ki se je opravičila, in TOM telefon ter na predlog Poslanske skupine Nova Slovenija - Krščanski demokrati, gospa Andreja Katič, ministrica za pravosodje, ki se je opravičila, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, ki so se opravičili, Mojca Mihelič, predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, ki se je opravičila, Anja Zevnik, ravnateljica Osnovne šole Velika Dolina, Mitja Bizjak, predstavnik sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina, Aktiv ravnateljev osnovnih šol in Glasbene šole Mestne občine Celje, gospa doktorica Leonida Zalokar, ravnateljica Strokovnega centra Planina, ki se je opravičila, Borut Marolt, ravnatelj Strokovnega centra Logatec, ki se je tudi opravičil, in Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto.

Preden preidemo na obravnavo točke dnevnega reda, naj najprej predlagam predlagateljem oziroma podam pojasnilo glede njihovega predstavništva na današnji seji. Poslanska skupina SDS je namreč kot predlagateljica v zahtevi za sklic današnje seje navedla, da bosta v njenem imenu kot predlagateljici prisotni poslanki Anja Bah Žibert in Alenka Helbl. Glede na parlamentarno prakso lahko v imenu predlagatelja na seji Državnega zbora in delovnih teles v razpravi sodeluje samo en poslanec, izjema so samo primeri, kadar so predlagatelji posamezne zadeve dve ali več poslanskih skupin, v teh primerih na seji v razpravi lahko sodeluje več predstavnikov predlagatelja, vendar spet iz vsake poslanske skupine zgolj po eden. Na podlagi tega prosim, da se poslanki iz vrst predlagateljev dogovorita in izjavita, katera izmed njiju bo na seji v razpravi sodelovala kot njihova predstavnica. Anja, izvoli.