Govor

Samo Peter Medved

Torej samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor, danes nadomeščam župana. Rad bi predstavil naše aktivnosti in tudi pričakovanja Mestne občine Maribor.

Torej Mestna občina Maribor tako napravo načrtuje že dalj časa, tam že pred letom 2012, za kar je pridobila takrat tudi del zemljišča, na del katerega se je tudi kasneje umestila sortirnica oziroma naprava za sortiranje odpadkov. Mestna občina Maribor je že leta 2019 potem izkazala jasno namero zainteresiranosti za izgradnjo tega objekta s prijavo na pobudo za razpravo o postavitvi sežigalnice, ki je bila takrat posredovana s strani takratnega Ministrstva za okolje in prostor. V juniju 2021 je bil sklenjen dogovor med ministrstvom in Mestno občino Maribor o načrtovanju ureditev za sežig komunalnih odpadkov kot prostorske ureditve skupnega državnega in lokalnega pomena, s katerim je določeno, da se prostorske ureditve načrtujejo kot prostorske ureditve skupnega državnega lokalnega pomena, sprejetega z občinskim prostorskim podrobnim načrtom. Tako smo tudi pristopili k izdelavi takšnega skupnega občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki je ta trenutek tudi v teku, Mestna občina Maribor tudi pridobiva dodatna potrebna zemljišča za izgradnjo celovitega centra krožnega gospodarstva Maribor 1 na območju mestnega predela Tabor. Vsekakor bi rad pozdravil te aktivnosti in tudi pobude, da do realizacije tudi pride.

Pa rad bi dal še širšo sliko temu. Ne gre samo za preostanek ločenega zbiranja odpadkov, problemov, ki se tičejo tudi vžigov - na območju mestne občine Maribor smo imeli tri vžige na območju podjetja Surovina, ki te odpadke potem izvaža v druge države -, ampak gre tudi za energijsko izrabo. Potreba po tem se je še dodatno pokazala z energetsko krizo. Se pravi, Mestna občina Maribor ima sistem daljinskega ogrevanja, na katerega je priključeno cirka 40 tisoč prebivalcev in ga še tudi, tudi širimo. Se pravi, ta trenutek je Mestna občina Maribor odvisna od plina kot energenta, 85 procentov, sami dobro veste, kakšna je prihodnost zemeljskega plina, seveda, načrtujemo druge energetske rešitve, kot so izvedbo visokotemperaturnih toplotnih črpalk, ki izkoriščajo reko Dravo, ki smo jo tudi realizirali in jo že tudi dali v uporabo. potem lesnih sekancev oziroma biomase, ki jo prav tako načrtujemo investicijo, ki je že ta trenutek v teku in seveda bi radi postali tudi mesto, ki ni odvisno od fosilnih goriv in je zato taka naprava v samem energetskem konceptu poleg ostalih energetskih konceptov, kot so fotovoltaične elektrarne in podobe, ključnega pomena. Seveda bi pa si želeli in pričakovali, da dobimo jasne usmeritve. V preteklih letih je bilo kar veliko polemik ali gre za obnovljive vire ali ne gre za obnovljive vire ali gre za nevtralne vplive, kar se tiče ogljikovega dioksida in podobno, te stvari ni možno prepuščati mestnim občinam in pričakujemo jasno regulativo in aktivnosti tudi s strani države. Mi smo ta trenutek svoja sredstva in sredstva javnega podjetja Energetike v to investirali in bi radi seveda dokaj jasno vedeli kako naprej. Pričakujemo sprejem uredbe in tudi razpis, izvedbo javnega razpisa za podelitev koncesije za sežig odpadkov.

Toliko z naše strani. Hvala.