Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, pričenjam 56. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vas vse prisotne lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da se je opravičil kolega Zvonko Černač, na seji pa kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Uroš Brežan, ki nadomešča poslanca Teodorja Uraniča in pa poslanec Franci Kepa, ki nadomešča poslanca Franca Rosca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, in sicer, prvič, Slovenija z gradnjo sežigalnic že močno zamuja. Ker do pričetka seje nisem prejela nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem odbora.

Prehajamo torej na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE SLOVENIJA Z GRADNJO SEŽIGALNIC ŽE MOČNO ZAMUJA.

Navedeno točko dnevnega reda bomo obravnavali na podlagi zahteve Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odbora z dne 27. 6. 2024, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: predlagatelj - Poslanska skupina SDS, v imenu predlagatelja poslanec Franci Kepa, predsednik Vlade doktor Robert Golob, minister za okolje, podnebje in energijo magister Bojan Kumer, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Mestna občina Ljubljana - župan Zoran Janković, Mestna občina Maribor - župan Saša Arsenovič, Mestna občina Celje - župan Matija Kovač, energetika Ljubljana d. o. o., Energetika Maribor d. o. o. in Energetika Celje d. o. o., naknadno pa si je želela prisostvovati seji tudi Vesna - zelena stranka in smo jo danes povabili tudi, da sodeluje v tej razpravi.

Prehajamo torej na obravnavo navedene zadeve. Besedo zdaj dajem najprej predlagatelju, če želi podati dopolnilno obrazložitev k zahtevi torej v imenu Poslanske skupine SDS? Poslanec Franci Kepa, želite dodatno obrazložitev? (Da.) Izvolite.