Govor

Hvala za besedo.

Dober dan vsem!

Ribištvo je tradicionalna dejavnost v Sloveniji, ki je še posebej pomembna na obalnem področju in je prepletena tudi z drugimi sektorji, zlasti s turizmom. Cilji države na področju ribištva morajo biti: zagotavljanje ustreznih pogojev za delo in varnost ribičev, pospeševanje razvoja obalnega ribiškega območja ter povezovanje ribištva s turizmom, kulturo, dediščino in tradicijo. Slovenski ribiči so lani ulovili in iztovorili nekaj manj kot 108 ton svežih morskih organizmov; to je bilo za odstotek manj kot leto prej in kar za tretjino manj od povprečja zadnjega desetletja. Leta 2022 je bilo v dejavnosti ribištva delovno aktivnih 242 oseb ali kar za 12 % manj kot leto poprej, v morskem gospodarskem ribolovu se je njihovo število zmanjšalo za petino. V našem morju tako primanjkuje ribičev in rib. Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice slabo stanje našega ribištva žal samo poglablja. Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu namreč sprejelo odločitev, da pritožbe na sodišče v Strasbourgu niso dopustne. Je pa odločitev seveda spodbudila domačo politiko, da poišče rešitve, ki bodo ribičem vsaj malo pomagale. Koalicija je sicer predlog SDS o pomoči ribičem, torej tak zakon je ta stranka vložila, zavrnila, je pa sicer Vlada pripravila svoj predlog, o katerem pač govorimo danes.

V skladu s spremembo 15. člena Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe Arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško bodo ribiči še naprej upravičeni do nadomestil za izpad dohodkov zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Sprememba je po navedbah Vlade nujna po tem, ko so lani na ravni Evropske unije se zgodile spremembe pravil, ki urejajo državno pomoč za ribištvo in akvakulturo. 21. člen medtem ureja pravno pomoč za ribiče, ki jim hrvaški organi izdajajo kazni zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji. S spremembo želi Vlada - tako po lastnih besedah - zaščititi ribiče, saj so nekatere globe že postale pravnomočne. V skladu s spremembo zakona bo pomoč obsegala stroške izvajalca pravne pomoči, stroške postopkov, varščine in v primeru prisilne izterjave povračilo sredstev za kazni in s tem seveda vse povezane stroške. Slovenski ribiči so jasno upravičeno pričakovali, da bodo po odločitvi Arbitražnega sodišča iz leta 2017 lahko lovili na celotnem morskem območju, ki ga je Arbitražno sodišče s pravno zavezujočo razsodbo potrdilo kot del slovenskega morja; to je bilo logično vsem v Sloveniji in tako so pričakovali tudi ribiči. Vlada do sedaj ni naredila nobenega pomembnega koraka v smeri rešitve teh vprašanj, povezanih s Hrvaškim spoštovanjem oziroma žal nespoštovanjem arbitraže. Dokler se državi ne dogovorita, žal miru na morju in za slovenske ribiče ne bo.

S tem zakonom bodo ribiči dočakali vsaj nekaj od tistega, kar so pričakovali in zahtevali od države takoj po sprejemu arbitražne razsodbe. Zato zakonu v Novi Sloveniji ne bomo nasprotovali oziroma ga bomo v dobro ribičev tudi podprli.

Hvala lepa.