Govor

Lep pozdrav!

Predlog zakonske novele se nanaša na vprašanje pomoči slovenskim ribičem in je nastala kot odziv na odziv na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice maja letos.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo se na to takoj odzvali in predlagali konkretne rešitve za pomoč slovenskim ribičem, ki so se znašli v težkem položaju. Koalicija je takrat našemu predlogu nerazumno nasprotovala, čeprav so ob odločitvi Evropskega sodišča tudi predstavniki koalicijskih strank pozivali, da je položaj ribičev potrebno rešiti. Še več, Našemu predlogu ste v koaliciji, nepremišljeno in tendenciozno nasprotovali, namesto, da bi pokazali odgovornost in skupaj z nami prišli do najbolj optimalne rešitve. Toliko o vaši odgovornosti in sodelujoči politiki tudi takrat, ko naši državljani potrebujejo pomoč.

V SDS delujemo drugače, ker nam gre za stvar, zato v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke vladnemu predlogu ne bomo nasprotovali, ker želimo, da so ribiči deležni vsaj minimalne pomoči.

Dejstvo pa je, da je predlagana vladna novela nepopolna, na kar je opozorila tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora in Državni svet, saj ne ponuja zadostnih rešitev. Žal bodo ribiči tudi po sprejetju te novele ostali v težkem položaju, saj bodo primorani živeti v nenehnem strahu zaradi izrečenih glob in grožnjami zaradi morebitnih izvršb. Ali si predstavljate sebe v takšnem položaju?

Iz same novele zakona pa je moč tudi razbrati, da Slovenija ne kaže nikakršne proaktivne politike, ko gre za trajen dogovor s sosednjo Hrvaško, kar je seveda odraz tudi zgrešene politike te Vlade na področju zunanje politike.

Sicer pa smo tudi že na seji pristojnega odbora opozorili na slabo in sporno rešitev glede izplačevanja nadomestila za izpad dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova, saj predlog predvideva spodnjo mejo, ki še predvideva povračilo finančnih sredstev ribičem in je odvisna od količine ulovljenih rib. Tako do nadomestila ne bodo upravičeni manjši ribiči z manj ulova, kot da zanje oviranega ribolova ni. Če si manjši ribič pomoči ne boš deležen, pa čeprav imaš izpad dohodka zaradi oviranega ribolova. Tako smo v Slovenski demokratski stranki vložili amandma, ki bi odpravil to nerazumno omejitev, na katero smo opozarjali na seji odbora in pričakujemo, da ga bo koalicija podprla. Menimo, da sta pogoja število ladijskih dnevnikov in količina ulovljenih rib nesorazmerna in po nepotrebnem delita ribiče na prvo in drugorazredne. Za izboljšanje položaja in zadostnosti nadomestila za izpad dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova je ustrezneje, da ni določene spodnje meje, ki predvideva povračilo finančnih sredstev. S tem bomo sledili tudi načelu enakosti pred zakonom, saj je potrebno bistveno enake položaje obravnavati enako - k temu zakonodajalca obvezuje tudi 14. člen Ustave Republike Slovenije.

Glede na navedeno v poslanski skupini predlogu ne bomo nasprotovali, upravičeno pa pričakujemo, da bo koalicija naš predlog amandmaja podprla, s čimer bi predlog novele zakona razširili in odpravili neustavnost.