Govor

Spoštovani!

Odbor je kot matično delovno telo na 45. nujni seji, dne 3. julija 2024 obravnaval Predlog zakona o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj, zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške. Uvodoma je predstavnik predlagatelja podal dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona ter podrobno predstavil bistvene rešitve, ki jih prinaša. Nato so mnenje o predlogu zakona podali še državni sekretar z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, predstavnica Zakonodajno-pravne službe ter predstavnik Komisije Državnega sveta za državno ureditev.

V razpravi so poslanci iz Poslanske skupine SDS izpostavili da je predlog novele nepopoln, saj ne ponuja zadostnih rešitev in tako slovenski ribiči ostajajo v težkem položaju, zaradi podeljenih glob. Glede izplačanega nadomestila za izpad dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova so povedali, da je predlagana spodnja meja, ki predvideva povračilo sredstev ribičem problematična, saj je odvisna od količine ulovljenih rib in tako do nadomestil ne bodo upravičeni manjši ribiči z manj ulova. Poudarili so, da bo v prihodnje velik izziv predstavlja iskanje ustreznega dialoga s sosednjo Hrvaško in pri tem ohranitev dobrih medsosedskih odnosov med državama. Poslanci iz Poslanske skupine Svoboda so izpostavili, da je predlog zakona v prvi vrsti namenjen reševanju položaja slovenskih ribičev in ohranjanju slovenskega ribiškega sektorja. Predlagana pravna pomoč vključuje stroške izvajalca pravne pomoči, stroške postopkov, v katerih se pravna pomoč izvaja, varščine in v primeru prisilne izterjave povračilo glob ribičem, denarnih kazni ter stroškov, ki nastanejo v zvezi s tem postopkom. Poleg tega se bo s predlogom zakona ribičem zagotovilo tudi nadomestilo, zaradi izpada dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova. Med drugim je bilo v razpravi omenjeno, da mora Slovenija zaščititi interese ribičev, hkrati pa mora zaščititi interese Republike Slovenije. Poslanka iz Poslanske skupine NSi je poudarila, da mora slovenska politika čim prej poiskati ustrezne rešitve za pomoč slovenskim ribičem ter obenem dodala, da bo potrebno za ohranitev slovenskega ribištva poleg v predlogu zakona predlaganih rešitev zavzeti bolj odločno držo v slovenski zunanji politiki.

Po končni razpravi je odbor glasoval o amandmajih poslanskih skupin koalicije ter o vseh členih predloga zakona in jih sprejel.

Hvala.