Govor

Hvala lepa za besedo.

Tudi v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke bomo glasovali proti tej noveli.

Prvič zato, ker je bila vložena namensko. Za to, da se zaščiti predsednika vlade Goloba in pa vse njegovo poslovanje v Gen-i, Star Solar in pa tudi v povezavi s financiranjem stranke Svoboda.

Drugič zato, ker praktično skoraj v nobeni zadevi ne odpravlja pripomb iz odločb Ustavnega sodišča - to so samo fraze oziroma izgovor, da se tukaj nekaj rešuje, ampak se v resnici nič ne rešuje.

Tretjič zato, ker se roki za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije podaljšujejo vsaj za tri mesece in kar zadeva preiskavo preiskovancev za naslednje tri mesece, kar pomeni, da se bodo postopki zelo podaljšali in otežili.

Četrtič tudi zato, ker se Državni zbor, da se zmanjšujejo pristojnosti Državnega zbora in se ga ustavlja, postavlja v izrazito podrejen položaj do sodne veje oblasti in s tem se tudi zmanjšujejo možnosti Državnega zbora za preiskavo politične odgovornosti in pa tudi ovira se morebitne spremembe zakonodaje. Obstaja velika verjetnost, da bodo postopki pritožb uveljavljeni tudi že za odrejene preiskovalne komisije. In problem je tudi v tem, da bomo v tem mandatu imeli dva načina odrejanja preiskovalnih komisij, eno po noveli, eno po starem zakonu, kar postavlja bi rekel preiskave v, bom rekel neenakopraven položaj. In pa še en razlog je, ta zakon oziroma ta novela zakona v ničemer ne preprečuje da bi se te preiskovalne komisije vodile nepristransko oziroma, da bi kazale vsaj videz nepristranskosti, tako kot je v tem konkretnem primeru odrejene preiskovalne komisije v primeru Gen-I, ko je nekdo, ki je določen za pričo, še kar naprej vztraja pri vodenju preiskovalne komisije. In tu govoriti o tem, da ta novela zagotavlja nepristransko obravnavo in ali nudi vsaj videz nepristranskosti, kot je običajno za postopke v sodstvu, pač to ne zagotavlja in to so razlogi, pa še kakšni bi se našli, zaradi katerih te novele zakona ne bomo podprli.

Hvala lepa.