Govor

Lepo pozdravljeni!

Začenjam 48. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Lepo pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in vse ostale prisotne. Današnje seje so odsotni, se ne more udeležiti poslanec Žan Mahnič in Nataša Sukič in tudi doktorica Vida Čadonič Špelič. Imamo pa tudi nadomestne člane, poslanec doktor Martin Premk nadomešča poslanca Teodorja Uraniča.

Dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve, zato je določen dnevni red kot je bil opredeljen s sklicem.

In prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O UKREPIH ZA OPTIMIZACIJO DOLOČENIH POSTOPKOV NA UPRAVNIH ENOTAH, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU V OBRAVNAVO PREDLOŽILA VLADA IN JE BIL 8. 7. 2024 OBJAVLJEN NA SPLETNIH STRANEH DRŽAVNEGA ZBORA.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 94. seji 9. 7. 2024 na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 10. 7. 2024 in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 12. 7. 2024.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za notranje zadeve, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Dodatno so bili na sejo vabljeni gospod Mitja Gorenšek, glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije za socialni dialog, gospod Danijel Lamberger, generalni direktor Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, gospod Miro Smrekar sekretar Združenja delodajalcev Slovenije, Mia Lapornik izvršna direktorica Trgovinske zbornice Slovenije in Nataša Cvetek, generalna sekretarka Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

V poslovniškem roku nismo dobili... imamo, imamo amandmaje poslanskih skupin, poslanske skupine SDS...

Odboru predlagam, pričenjam drugo obravnavo predloga zakona o katerem bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona in odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajev združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih zakona skupaj.

In zdaj dajem besedo vabljenim na sejo. Najprej predstavniku Ministrstva za javno upravo, državnemu sekretarju Juretu Trbiču. Izvoli.