Govor

Spoštovani podpredsednik, spoštovane kolegice, kolegi, državni sekretarji!

V stalno spreminjajočem se svetu in v stalni nadgradnji pravil, ki urejajo bančništvo v Evropski uniji, se dopolnjujejo tudi zakoni, ki to področje urejajo v nacionalnih predpisih. Tokratni predlog se nanaša na prenos nove direktive, ki ureja zmanjšanje tveganj za finančno stabilnost, in sicer za velike, globalno pomembne banke, in bančnih skupin, ki poslujejo znotraj Evropske unije, a imajo sedež izven nje. Sedežev takih bank v Sloveniji sicer ni, a moramo kot del Evropske unije seveda uskladiti tudi svoje nacionalne predpise.

Bistvo sprememb je natančnejša dopolnitev kriterijev, po katerih se lahko presoja, ali ima banka v težavah dovolj kapitala in se zato lahko rešuje s pomočjo skupnih mehanizmov, oblikovanih v zadnjem desetletju, za nadzorovano reševanje bank brez bremen za davkoplačevalce. Zakonodajno-pravna služba ni imela nobenih pripomb, prav tako na odboru niso bili predlagani ali sprejeti nobeni amandmaji. O predlogu zakona bomo zato odločali v izvorni, predlagani obliki.

Tudi v Poslanski skupini Socialnih demokratov bomo novelo Zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank podprli. Hvala.