Govor

Gordana Pipan

Spoštovani gospod predsedujoči, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

S predlogom novele Zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank prenašamo zadnje spremembe evropske direktive, ki je bila sprejeta lansko leto. Z direktivo o reševanju bank, ki je bila sprejeta v letu 2014, velja od leta 2016 dalje, je bilo za bančni sektor določeno, da morajo banke ves čas zagotavljati minimalno zahtevo glede kapitala in kvalificiranih obveznosti, ki jo posamezni banki določi pristojni organ. Za sistemsko pomembne banke jo določi Evropska centralna banka v sodelovanju z nacionalno centralno banko, za ostale banke pa nacionalna centralna banka. Namen te zahteve je, da se vnaprej zagotovijo zadostna sredstva za primer, da gre banka zaradi težav v nadzorovani postopek reševanja. Ta sredstva se uporabijo za kritje izgube banke in njeno dokapitalizacijo. Ko govorimo o kritju izgube, mislimo na odpis kvalificiranih obveznosti bank, torej delnic in podrejenih obveznic banke, v skladu z načelom Bančne unije, da sredstva za kritje izgub najprej prispevajo delničarji in podrejeni upniki banke, ne pa več davkoplačevalci. Če ne zadoščajo sredstva iz prej navedenih virov za rešitev banke, se dodatna sredstva zagotovijo iz enotnega evropskega sklada za reševanje bank, katerega sredstva vplačujejo vse banke s sedežem na območju Bančne unije. Z naknadnimi spremembami direktive o reševanju bank so se določila tudi pravila za oblikovanje in uporabo zahteve MREL za čezmejne bančne skupine. Za te subjekte v okviru bančne skupine se je določil tako imenovani notranji MREL, hkrati pa so med subjekti v takšni globalni bančni skupini vzpostavljene notranje ureditve za prenos izgub subjektov.

Na koncu želim pojasniti, da sprememba, ki se nanaša na globalno sistemsko pomembne banke, glede na strukturo slovenskega bančnega sektorja ne bo imela pomembnejšega vpliva na ta sektor, saj v Republiki Sloveniji nima sedeža nobena globalno sistemsko pomembna banka, delujeta pa dve hčerinski banki, ki sta del skupine teh bank.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, na podlagi navedenega predlagam, da predlog novele Zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank podprete. Hvala za pozornost.