Govor

Marko Štucin

Hvala lepa, oba sopredsedujoča, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, cenjeni gospod veleposlanik, spoštovana vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji!

Uvodoma se iskreno zahvaljujem veleposlaniku Madžarske za pregledno predstavitev prednostnih nalog in programa predsedovanja Svetu EU, ki ga je Madžarska prevzela s 1. junijem in tudi čestitam, / oglašanje iz dvorane/ - julijem, pardon - in tudi čestitam veleposlaniku za predstavitev v slovenščini, najverjetneje je to prvi veleposlanik, ki je na tem odboru predstavil prioritete v slovenskem jeziku.

Zdaj, program in prednostne naloge madžarskega predsedovanja Svetu EU so osredotočeni na aktualna vprašanja in izzive, s katerimi se trenutno Unija sooča. In kot ste nam, spoštovani veleposlanik, predstavili, je Madžarska opredelila sedem glavnih sklopov prednostnih nalog. Dovolite mi, da predstavim k tem prednostnim nalogam tudi poglede in stališča Republike Slovenije. Slovenija izraža zadovoljstvo, da krovno prioriteto madžarskega predsedstva predstavlja konkurenčnost gospodarstva Evropske unije, na katero namerava Madžarska navezati tudi večino ostalih prioritet. Slovenija močno podpira dobro delujoč enotni trg Evropske unije, ki ima ključno vlogo pri dolgoročni konkurenčnosti Unije ter produktivnosti evropske industrije in podjetij. Še naprej si moramo prizadevati za odpravo ovir na enotnem trgu in zagotoviti enake konkurenčne pogoje.

Podpiramo pripravo nove strategije za enotni trg v letu 2025, ki mora biti jasna in osredotočena, da bo omogočala stalno spremljanje našega napredka.

K skladnemu razvoju regij in držav članic EU pomembno prispeva tudi kohezijska politika in veseli nas, da bo madžarsko predsedstvo nadaljevalo z razpravo o prihodnosti kohezijske politike na visoki ravni, vključno s promocijo spodbujanja konkurenčnosti in zaposlovanja ter reševanja demografskih izzivov. Zaradi številnih izzivov, s katerimi se trenutno soočajo evropski kmetje, Slovenija podobno kot madžarsko predsedstvo ocenjuje, da je konkurenčen, trajnosten in odporen kmetijski sektor ključen strateški interes Unije. Kmetje potrebujejo stabilen in predvidljiv okvir, ki jim bo med drugim pomagal pri odzivanju na okoljske in podnebne izzive. Slovenija meni, da je treba v primeru motenj na notranjem trgu, ki bi nastale tudi kot posledica pomoči Ukrajini na ravni Evropske unije, nadaljevati z ustreznimi ukrepi za zaščito kmetov in notranjega trga s kmetijskimi proizvodi vseh držav članic. Tudi demografske spremembe pomembno vplivajo na našo družbo in gospodarstvo. V tej luči podpiramo odločitev madžarskega predsedstva, da na vprašanje konkurenčnosti EU naveže vprašanje demografskih izzivov. Slovenija kot hitro starajoča se družba pozorno spremlja demografske trende, na evropski ravni pa si želimo celostne in konstruktivne razprave brez ideoloških primesi.

Zdaj, ena izmed prednostnih prioritet, izmed prioritet so tudi varnostna vprašanja, terorizem je zagotovo največja neposredna grožnja varnosti držav članic Evropske unije, mednarodni varnosti in miru. Slovenija deli mnenje Madžarske, da je povečanje terorističnih aktivnosti predvsem na afriškem kontinentu, zlasti v regiji Sahela, zalivskih držav Bližnjega vzhoda in državah na severu Afrike. Zaskrbljujoče, prav tako zaskrbljujoče je možnost širitve na sosednje regije in izven celine. Slovenija zato podpira uvrščanje boja proti terorizmu med varnostne teme zunanjih odnosov Evropske unije z južno soseščino, še zlasti z državami s povečano teroristično grožnjo. Ruska agresija v Ukrajini in konflikt na Bližnjem vzhodu, morata ostati visoko na agendi Evropske unije, podpiramo prizadevanja za pravičen in trajen mir v Ukrajini, ki je treba še naprej pomagati z evropsko perspektivo in pomočjo v okviru evropskega mirovnega inštrumenta, na Bližnjem vzhodu si Slovenija prizadeva za takojšnjo prekinitev ognja in izpustitev talcev ter poudarja potrebo po zadostni humanitarni pomoči. Nujno iskanje dolgoročnih in trajnih rešitev konflikta. Zagovarjamo politično rešitev, ki temelji na rešitvi dveh držav. Zavedamo se, da je širitev Evropske unije geostrateška naložba za prihodnost, varnost in stabilnost Evrope. Slovenija zato pozdravlja odločitev madžarskega predsedstva, da širitev Evropske unije opredeli kot eno izmed glavnih prioritet svojega predsedovanja. Izražamo zadovoljstvo, da bo Madžarska posebno pozornost glede širitve posvetila državam zahodnega Balkana, hkrati pa zagovarjamo princip uravnoteženosti z državami tako imenovanega tria. V okviru načrtov madžarskega predsedstva nas posebej veseli, da bo Madžarska novembra letos organizirala tudi vrh EU Zahodni Balkan, ki je nazadnje potekal lani decembra v Bruslju. Ena od osrednjih prioritet madžarskega predsedstva bo predstavljalo upravljanje migracij, kjer Slovenija podpira skupen in celovit pristop evropske unije k migracijski politiki in krepitev vzajemno-koristnih partnerstev po meri s ključnimi državami izvora in tranzita. Slovenija izpostavlja pomen stalnega spremljanja migracijskega pritiska na Zahodno Balkanski poti, poudarja pomen varovanja zunanje meje EU in skupnih aktivnosti na področju preprečevanja tihotapljenja in trgovine z ljudmi. Slovenija se bo tudi v prihodnje zavzemala za polno delovanje schengenskega prostora, v katerem je uvedba začasnega nadzora na notranjih mejah le skrajne in začasni ukrep. Prizadevati si moramo, da bo nadzor na kopenskih mejah, tudi Romunije in Bolgarije odpravljen in da bosta državi polno vključeni v Schengen. Na podlagi predstavljenih prioritet predsedovanja in zahtevnosti trenutka, v katerem se nahajamo, vam spoštovani gospod veleposlanik, želim obilo delovnega uspeha pri predsedovanju Svetu EU in zagotavljam vam, da lahko Madžarska v naslednjih šestih mesecih računa tudi na konstruktiven in odprt dialog s Slovenijo. Hvala lepa.