Govor

Hvala, kolega Baković.

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, cenjeni gostje! Začenjamo 82. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: imam obvestilo o zadržanju kolega Andreja Hoivika. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolega Lenarta Žavbija nadomešča kolegica Tamara Vonta, ki jo lepo pozdravljam na današnji seji, in kolega magistra Miroslava Gregoriča nadomešča kolega Teodor Uranič, ki ga prav tako lepo pozdravljam na današnji seji.

Na začetku naj pozdravim vse povabljene, ki ste danes z nami, še posebej njegovo ekscelenco gospoda Andorja Ferenca Davida, veleposlanika Madžarske, države članice, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, ter našo stalno kolegico, to je doktor Jerneja Jug Jerše, vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odborov. Ker v poslovniškem roku s predsednikom Odbora za zunanjo politiko nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV PREDNOSTNIH NALOG PREDSEDSTVA MADŽARSKE SVETU EVROPSKE UNIJE V ČASU OD 1. JULIJA DO 31. DECEMBRA 2024.

Prednostne naloge madžarskega predsedstva so objavljene na sami spletni strani madžarskega predsedstva Svetu Evropske unije; povezava nanje vam je bila posredovana na sklicu današnje seje.

Besedo najprej dajem njegovi ekscelenci, gospodu Andorju Ferencu Davidu, veleposlaniku Madžarske v Sloveniji, da nam predstavi prednostne naloge oziroma program madžarskega predsedstva Svetu za drugo polovico letošnjega leta. Kot zanimivost naj povem, da bo njegova ekscelenca veleposlanik Madžarske v Sloveniji prednostne naloge predstavil v slovenskem jeziku, za kar se mu zahvaljujem. Dajem vam besedo.