Govor

Najlepša hvala, predsedujoči.

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani gospod veleposlanik, državni sekretar in vodja predstavništva! Jaz bi se vam tudi v imenu Nove Slovenije zahvalil za predstavitev ključnih prioritet in vam seveda že ob začetku želim uspešno predsedovanje. Zadali ste si kar veliko prednostnih nalog, ki jih seveda pozdravljamo, je pa res, da so te naloge v času zagotavljanja institucionalne tranzicije nekoliko težje dosegljive.

Zelo pozdravljam - naj izpostavim nekaj stvari - tudi jaz, recimo, poleg konkurenčnosti, navezavo na demografijo, ki je dejansko velik problem Evrope, tako skrb za starejše, delovna sila. In mislim, da je tukaj potrebno v Evropi zagotavljati samo kontinuiteto, kot je rekla gospa Jug, ampak tudi opozarjati na določene stvari, ker očitno Evropska unija na določenih področjih pada, na izpitu konkurenčnosti pada, demografija je problem, pa se premalo naslavlja.

Poleg tega se mi zdi zelo pomembna prehranska varnost in osredotočanje na boljše pogoje za kmetovanje. Se pravi, sicer Madžarska in Slovenija sta tukaj relativno zelo različni strukturno v kmetijstvu. Je pa dejstvo, zadnji dogodki kažejo, da je tako, da vsi evropski kmetje opozarjajo na te probleme, in je prav, da se to še posebej izpostavi.

Kot tretjo zadevo bi poudaril energetsko varnost, tudi v povezavi s konkurenčnostjo. Tu je, recimo, vaša prioriteta, da se zagotovi sredstva za izboljšanje infrastrukture za dobavo plina in tudi iz drugih dobaviteljev. Dispergija tveganj je zelo pomembna, poleg tega pa tudi, kot veste, tudi mi v Sloveniji stavimo na jedrsko energijo. Jaz mislim, da je to, brez jedrske energije Slovenija in tudi Evropa ne bo, ne bo dovolj samozadostna, da bo lahko tudi svojo konkurenčnost in neodvisnost peljala naprej.

Še enkrat mogoče bi tudi izpostavil potrebo po varnosti. Seveda poleg zagotavljanja obrambne samozadostnosti tudi pospeševanje inovativnosti, inovacij na tem področju je zelo pomembno. V naši neposredni bližini je Ukrajina, ki je bila napadena kot suverena država. Tako se nam zdi pomembno, da se ji zagotovi pomoč, ker sicer lahko ta nemir gre čez te meje.

Še enkrat čestitke in seveda vam želim uspešno predsedovanje!