Govor

Hvala, predsednica, za dano besedo.

Lep pozdrav vsem, državni sekretar z obema sodelavkama, kolegice in kolegi!

Tudi sam se pridružujem kolegu Žaklju. Naj povem, da v Slovenski demokratski stranki podpiramo takšne zakone, predvsem postopke, o katerih v tem Državnem zboru že govorimo več desetletij, da seveda bremenijo hitrost nekih postopkov, predvsem pa objektov, ki jih vnašamo v prostor. Sem pa malo razočaran, no, ko smo na začetku, ko smo dobili ta zakon, glede na to, da ta zakon ni ena knjiga, ni tako debel, je zelo pomemben, mi ga podpiramo, ampak ne v taki obliki.

Jaz mislim, da ste državni sekretar, da ste s svojimi sodelavci tu premalo truda vložili. Jaz sem zelo podrobno prebral poročilo Zakonodajno-pravne službe in tudi gospoda danes pazljivo poslušal. / oglašanje iz dvorane/ Bo šlo? Še bomo kaj popravljali? Sem zelo pozorno poslušal gospoda iz Zakonodajno-pravne službe. Jaz mislim, da je redko, da se redko sprejema zakon, kjer ni, kjer je vse, ker neki pravni red vnašamo tudi seveda preko naših meja, no, da bi Zakonodajno-pravna služba dala toliko pripomb in takšnih pripomb, glejte, ki jih tudi tisti razumejo, ki niso tukaj v Državnem zboru.

Na začetku sem jaz ta zakon, sem ga bil vesel, sem ga pa imenoval, da je malo razmetan. In seveda, tisti, ki ste ga pripravljali ste veliko premalo časa vložili ta zakon. Zdaj pa samo en primer, no, glejte. Mi smo na železniškem področju v preteklosti kar nekaj postorili kot Republika Slovenija. Ostro obremenitev prilagodili normativom Evropske unije in tudi hitrost vlaka. Zdaj, če mi ne bi imeli ovinkov v Republiki Sloveniji, bi že 70 procentov vlakov lahko peljalo v hitrosti 160 kilometrov na uro. Ampak, kje je težava? In tudi ta težava se dotika tega zakona, ki ste ga pripravljali. Mi imamo okoli 420 državnih prostorskih načrtov, ki mora urediti vse te ovinke, ki jih imamo. 420. Na državno prostorskih načrtih dela v Republiki Sloveniji šest ljudi. Od tega imam informacijo, da verjetno dva odhajata ali dve odhajajo naslednje leto v penzijo. In glede na to, da še, da mi ta zakon sprejemamo tako ohlapen, s toliko pripombami, Zakonodajno-pravne službe, se mi zdi, da so zadeve, ki ne sedijo, ampak naslov zakona je prav gotovo zelo pomemben za Republiko Slovenijo, tisti, ki ste ga pripravljali ste pa dali za to premalo znanja in truda.

In v Slovenski demokratski stranki tega zakona ne moremo podpreti.