Govor

Hvala še enkrat, predsednica. Ja, osem konkretnih vprašanj, edini konkretni odgovor pa je bil, da minister še zaupa ministrici za digitalno preobrazbo.

Spoštovani predsednik Vlade, sami ste rekli na enem izmed prejšnjih poslanskih vprašanj, računalnike je treba čim prej razdeliti. Minilo je šest mesecev in celotna Slovenija se ukvarja s tem, ali smo že razdelili 200 300, 500 ali tisoč računalnikov. To je ta vaša digitalna preobrazba, po kateri ste sami rekli, kako smo v Sloveniji cenjeni, pa cela Evropa se vam smeji, spoštovani predsednik Vlade in vaši ministrici, o tem, kako nesposobni ste razdeliti 10 tisoč računalnikov. Da rabimo poseben zakon in poseben mehanizem za razdeljevanje 13 tisoč računalnikov, je vsa beda digitalne preobrazbe pod to Vlado. In jaz osebno verjamem, da bomo na naslednji seji opravili razpravo o nesmotrnem in negospodarnem delu ministrice, če ne s tem, da boste poslanci koalicije potrdili to, da se to odgovor o tem vprašanju obravnava na naslednji seji. Ampak da bodo poslanci vsaj Levice in pa SD, pokazali na eni izmed naslednjih sej pri interpelaciji rdeč karton ministrici in s tem tudi, če se izrazim malo po nogometno, rumen karton predsedniku Vlade, ki zagovarja nesmotrno in negospodarno delo, ampak še enkrat, da ne bo spoštovana javnost mislila, kako si v SDS nekaj izmišljujemo.

Morda pa za vas, spoštovani predsednik Vlade, citiram ugotovitve Računskega sodišča: "Računsko sodišče ugotavlja nepravilnosti tudi pri nakupu 13 tisoč prenosnih računalnikov s strani ministrstva za digitalno preobrazbo. Nakup je bil izveden brez predhodne opredelitve dejanskih potreb in ustrezne definicije tehničnih specifikacij. Posledično večina prenosnikov ni bila razdeljena, zaradi česar so nastali dodatni stroški skladiščenja, ki so do konca junija znašali 13 tisoč evrov."

Toliko o tem, kdo je ugotovil, ne Poslanska skupina SDS, Računsko sodišče je to ugotovilo. Agencija za varstvo konkurence je pokazala, da ni šlo za smotrnost. In ja, še pred pol leta ste rekli, računalnik je treba čim prej razdeliti, ampak kako to poteka, / znak za konec razprave/ počasi in verjetno bo velika večina teh računalnikov razdeljenih kdaj? Ko jim bo potekla garancijska shema. Toliko o tej evropsko priznani digitalni preobrazbi Slovenije. Evropa se nam smeji. Upam, da se smeji tudi tistemu, ki take dobre rešitve zagovarjate v tej super Evropi.

V Poslanski skupini SDS menimo, da tako razdeljevanje računalnikov ni v prid slovenskim davkoplačevalcem. / znak za konec razprave/