Govor

Hvala za besedo, spoštovana predsednica.

Spoštovani predsednik Vlade, spoštovani ministri, državni sekretarji, kolegi poslanci in poslanke, vsem skupaj lep ponedeljkov pozdrav!

Spoštovani predsednik Vlade, verjetno, ko ste v tujini, se večkrat pogovarjate o tem, kako v svetu potekajo boji na področju novih digitalnih dosežkov, ampak to je v svetu, doma pa skoraj delamo doktorsko disertacijo iz tega, kako razdeliti 13 tisoč računalnikov, ki še vedno stojijo v skladišču v Logatcu.

Zato v tem uvodnem delu ne bom našteval, kaj vse je pri tej zgodbi šlo narobe, kako je ministrica iz tedna v teden, iz meseca v mesec zavajala, lagala oziroma dajala nove obljube glede tega, kako bodo računalniki razdeljeni. Ampak številke so znane: velika večina računalnikov, ki so stali davkoplačevalce 6,5 milijona evrov, še vedno stoji v Logatcu in tudi za to skladišče državljani še vedno plačujejo najemnino. Skratka, od interpelacije, ki smo jo imeli v Poslanski skupini SDS, je prišlo nekaj novih dejstev: prišlo je poročilo Agencije za varstvo konkurence in prišel je osnutek poročila Računskega sodišča in, nenazadnje, prišlo je tudi poročilo digitalnega desetletja za leto 2024; same neugodne zgodbe za ministrico za digitalno preobrazbo. Zato s tega mesta dovolite par vprašanj. Najprej, ministrica še vedno, kljub vsem novim dejstvom, ne samo na področju računalnikov, ampak tudi na področju nedelujoče pisarne ministrstva v Mariboru, glede šikaniranja in mobinga in odhajanja zaposlenih s strani ministrstva. Ali ministrica še vedno uživa vaše zaupanje? Skratka, boste še naprej poslušali laži in obljube vaše ministrice ali pa jo boste odslovili in želeli uspešno delo novemu ministru.

Kako komentirate poročilo digitalnega desetletja za leto 2024, kjer se je ministrica pohvalila z enim dosežkom, to poročilo pa daje veliko klofuto temu našemu digitalnemu svetu, še enkrat, kdo je za vaše kriv za fiasko glede nakupa 13 tisoč računalnikov, je to ministrica za digitalno preobrazbo ali je to morda minister za delo, minister za izobraževanje, javni sklad, župani, ravnatelji, kajti vse to so ljudje, na katere se je ministrica sklicevala, da so krivi. Lahko naštejete tri konkretne uspešne projekte njenega ministrovanja in, je za vas kampanja premisli in na to stisni ustrezna, kljub nasprotovanju psihologov, ravnateljev in ostale... / izklop mikrofona/.