Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje, dobro jutro. Začenjam 22. sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi drugega odstavka 20. člena ter prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obvestili odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi. Lep pozdrav vsem prisotnim.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 22. seje, predlog katerega ste prejeli v ponedeljek, 1. julija, s sklicem.

O predlogu bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za umik posamezne točke z dnevnega reda oziroma predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejela, zato Državnemu zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Ker prehajamo na odločanje, vas prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav. In glasujemo o dnevnem redu.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 75.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 22. seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 15. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA MANDATNO-VOLILNE ZADEVE, in sicer na obravnavo potrditve izvolitve poslank in poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament na volitvah, ki so bile 9. 6. 2024.

Pod to točko bomo obravnavali predlog sklepa, ki ga je Državnemu zboru predložila Mandatno-volilna komisija po tem, ko je obravnavala Zapisnik Državne volilne komisije o ugotovitvi izida volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, ki so bile 9. 6. 2024.

Prijavljenih k razpravi ni, zato prehajamo na odločanje. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi prvega odstavka 23. člena Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, pete alineje prvega odstavka in drugega odstavka 9. člena Zakona o poslancih v zvezi z 2. členom Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep:

Potrdi se izvolitev naslednjih poslank in poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament: Magister Branko Grims, rojen 26. 8. 1962, stanuje Cesta Staneta Žagarja 39, Kranj, iz Slovenske demokratske stranke; Irena Joveva, rojena 26. 2. 1989, stanuje Ulica bratov Čakar 42, Ljubljana, iz Gibanja Svoboda; Matjaž Nemec, rojen 10. 4. 1980, stanuje Bilje 187a, Renče, iz Socialnih demokratov; Vladimir Prebilič, rojen 21. 5. 1974 stanuje Omerzova ulica 38, Kočevje, Vesna - zelena stranka; Marjan Šarec, rojen 2.

12. 1977, stanuje Jeranova ulica 13, Kamnik, iz Gibanja Svoboda; Zala Tomašič, rojena 29. 9. 1995, stanuje Frankovo naselje 60, Škofja Loka, iz Slovenske demokratske stranke; Romana Tomc, rojena 2. 11. 1965, stanuje Ob dolenjski železnici 144, Ljubljana, iz Slovenske demokratske stranke; Matej Tonin, rojen 30. 7. 1983, stanuje Zgornji Tuhinj 39b, Laze v Tuhinju, iz Nove Slovenije - krščanski demokrati; in doktor Milan Zver, rojen 25. 5. 1962, stanuje Janeževski vrh 37 iz Destrnika oziroma Slovenska demokratska stranka. Ugotovi se, da funkcija poslanca v Evropskem parlamentu ni združljiva s funkcijo poslanca Državnega zbora, zato poslancema magistru Branku Grimsu in Mateju Toninu z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlamentu prenehata mandata poslancev Državnega zbora.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za so glasovali vsi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S sklepom bom seznanila predsednico Evropskega parlamenta, Državno volilno komisijo pa bom zaprosila, da na podlagi 17. člena Zakona o volitvah v Državni zbor obvesti Državni zbor, katera kandidata postaneta poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora namesto poslancev, ki jima prenehata mandata.

S tem prekinjam to točko dnevnega reda, ki jo bomo nadaljevali v sredo, 10. julija 2024.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko sem v poslovniškem roku prejela pisne prijave 25 poslanskih vprašanj. Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom in drugim odstavkom 245. člena Poslovnika. Na prva tri vprašanja poslancev opozicije ter na vprašanje poslanca vladajoče koalicije bo odgovoril predsednik Vlade. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo 3 minute.

Predsednik Vlade, ministrice in ministri odgovorijo na vprašanje v največ petih minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na voljo 5 minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja; prosim vas, da ste na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v dveh minutah, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ 3 minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovoru predsednika Vlade, ministrice ali ministra in o tem odloči Državni zbor brez razprave in obrazložitve glasu. Ob tem vas opozarjam, da je treba tak predlog izrecno podati in se pri tem osredotočiti le na njegovo obrazložitev, ne pa predloga opraviti z vsebinsko razpravo v zvezi s postavljenim vprašanjem. V primeru, da poslanec na postavljeno vprašanje danes ne bo dobil odgovora, mu morajo predsednik Vlade, ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor. Poslanec, ki je postavil vprašanje, na katerega ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru in v tem primeru bom vprašanje uvrstila na naslednjo redno sejo Državnega zbora.

V zvezi s to točko so se danes opravičili: Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve, Marjan Šarec, minister za obrambo ter Klemen Boštjančič, minister za finance.

Na e-klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

In zdaj prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj. Na prva štiri vprašanja bo odgovarjal predsednik Vlade doktor Robert Golob. Poslanska vprašanja mu bodo postavili: Tomaž Lisec iz Poslanske skupine SDS, Janez Cigler Kralj iz Poslanske skupine Nova Slovenija, Rado Gladek iz Poslanske skupine SDS in Milan Jakopovič iz Levice.

Besedo dajem poslancu Tomažu Liscu. Imate besedo, da zastavite vprašanje predsedniku Vlade, izvolite.