Govor

Helena Rus

Hvala za besedo. Zakonodajno-pravna služba je pripravila pisno mnenje o Pobudi za oceno ustavnosti petega, šestega in sedmega odstavka 10.a člena Zakona o gospodarskih družbah. Ustavno sodišče je pobudo posredovalo v odgovor Državnemu zboru kot nasprotnemu udeležencu v postopku.

V prvem delu mnenja so navedeni razlogi, zaradi katerih Državni zbor meni, da ne gre za omejevanje svobodne gospodarske pobude oziroma zasebne lastnine, pač pa za način njunega uresničevanja. Prav tako so navedeni razlogi, s katerimi se utemeljuje, da izpodbijani ureditvi ni mogoče očitati nerazumnosti. V nadaljevanju so iz previdnosti, če bi Ustavno sodišče presodilo, da gre za poseg v svobodno gospodarsko pobudo in zasebno lastnino, navedeni še ustavno dopusten cilj, ter razlogi s katerimi se utemeljuje, da izpodbijane določbe pristanejo tako imenovani strogi test sorazmernosti.

V nadaljevanju so navedeni tudi razlogi, zakaj izpodbijana ureditev ni v neskladju z načelom enakosti iz 14. člena Ustave in načelom pravne države iz 2. člena Ustave. Glede na navedeno Državni zbor meni, da pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti ni utemeljena. Hvala.