Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Pričenjam 18. sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: gospod Franc Rosec. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili pa sodelujejo: magister Janez Žakelj nadomešča poslanca Jožefa Horvata, poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanko Andrejo Kert, poslanec magister Damijan Zrim nadomešča poslanca Soniboja Knežaka.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora: pod 1. točko Poročilo o izvajanju Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih 2023 do 2027 v letu 2023, pod 2. točko letno poročilo fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji za leto 2023. Dne 12. 6. 2024 ste prejeli predlog za umik te navedene 2.točke dnevnega reda. Predlog je bil podan na podlagi posredovane prošnje za predstavitev 2. točke 18. seje Odbora za gospodarstvo zaradi vnaprej dogovorjene službene odsotnosti predsednika fundacije za šport gospoda Branka Zormana. Želi k temu stališču za umik predstaviti predstavnik Vlade? Ne. Želijo svoja stališča predstaviti predstavniki poslanskih skupin? Tudi ne. Potem prehajamo na odločanje o umiku te 2. točke. Začenjamo z glasovanjem.

Glasujemo za umik 2. točke. Navzočih je 13 poslank in poslancev, 13 jih je glasovalo za.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Soglasno je predlog za umik točke dnevnega reda sprejet.

Prav tako ste dne 3. 7. 2024 prejeli obvestilo o predlogu za širitev dnevnega reda z naslednjo točko: Pobuda pobudnika za oceno ustavnosti petega, šestega in sedmega odstavka 10.a člena Zakona o gospodarskih družbah. In sedaj prehajamo na odločanje o predlogu za razširitev dnevnega reda z A1 točko. Želi kdo podati kakšno stališče? Predstavnik Vlade? Ne. poslanske skupine? Ne. Prehajamo na odločanje o predlogu in začenjamo z glasovanjem.

Glasujemo o razširitvi točke. Navzočih je 14 poslank in poslancev, 14 jih je glasovalo za.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za razširitev dnevnega reda s točko A1 sprejet.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem umikam točko in tudi navedeno širitvijo.

In sedaj prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE POBUDA POBUDNIKA ZA OCENO USTAVNOSTI PETEGA, ŠESTEGA IN SEDMEGA ODSTAVKA 10. ČLENA ZAKONA O GOSPODARSKIH DRUŽBAH.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 13. 3. 2024 posredovalo omenjeno pobudo za oceno ustavnosti, ki je označena z varstvom podatkov in določilo 60 dnevni rok za opredelitev Državnega zbora glede navedb v pobudi. Odboru sta bili v zvezi s pobudo posredovani mnenje Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so tudi izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

K obravnavi te točke so vabljeni Zakonodajno-pravna služba, Vlada in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Kot gradivo k tej točki ste prejeli gradivo Ustavnega sodišča z dne 13. 3. 2024 z oznako varstva podatkov, mnenje Vlade z dne 24. 4. 2024 ter mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 2. 7. 2024.

Spoštovane kolegice, prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo potrebno v tem primeru sejo zapreti za javnost.

In sedaj dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Heleni Rus, izvolite, beseda je vaša.