Govor

Igor Zorčič

Ja, mogoče, da se opredelim do nekaterih navedb. Kar se tiče ukinjanja volišč pravzaprav niti ni to najbolj pravilna terminologija, ker volišča niso ta trenutek postavljena, ampak se vedno znova pred vsakimi volitvami in referendumi postavijo s strani okrajnih volilnih komisij. Te številke držijo. V preteklih 10, 12 letih je bilo dejansko ali pa ni bilo ponovno vzpostavljenih 400 volišč. Jaz se ne bom spuščal v to, zakaj. Mislim, en osnovni razlog je bil to, da številna volišča niso bila prilagojena invalidom.

Zdaj, kar je tu z našega vidika problematično, je to, da pravzaprav nimamo neke zakonodaje, ki bi določila, kako pogosto mora biti nasejana mreža volišč oziroma kako na gosto naj bodo volišča postavljena. Nekatere države to imajo, imajo določilo, ne vem, na 500 volivcev, na tisoč volivcev in podobno, nekatere tega nimajo. Praksa Državne volilne komisije izhaja predvsem iz tega, da okrajne volilne komisije, ki same določajo lokacije in število volišč poznajo teren, poznajo krajevne običaje, katere so tiste lokacije, ki so prepoznavne, ki so dostopne in potem na tej podlagi določijo volišča. Jaz bi si želel, da se v prihodnje ta mreža volišč nekako v čim večji meri poenoti z mrežo volišč, ki jih določajo občinske volilne komisije zato, da se ljudje dejansko navadijo na določene lokacije.

Zdaj, kar se tiče izpostavljenih primerov Šmarje pri Jelšah, recimo, tam smo pregledali situacijo. Okrajna volilna komisija Šmarje pri Jelšah pokriva več občin. In moram reči, da mreža volišč za državne volitve pa za evropske volitve je praktično enaka tistim, ki je postavljena v teh občinah za občinske volitve. Ampak, ne glede na to, bo služba Državne volilne komisije v prihodnje naredila eno analizo oziroma primerjavo, kje število volišč odstopa v primeru občinskih volitev in v primeru državnih volitev. Šli bomo na teren, pogledali zakaj ta odstopanja, ali to vpliva kakorkoli na udeležbo.

Šli smo tudi v neko analizo, preteklih volitev, leta 2022 so bile volitve po svoji udeležbi rekordne, pa moram reči, da tudi tam, kjer je bilo zmanjšanje števila volišč, ni bilo opaziti, da bi bila udeležba zaradi tega manjša, ampak je bila ponekod celo večja, tako da tu je zdaj res potrebno nekako empirično ugotoviti, kako to vpliva na samo volilno udeležbo.

Kar se tiče predčasnega glasovanja. Zdaj, v preteklih letih se je vzpostavila neka praksa za Ljubljano, da se predčasno glasovanje opravi na poenotenem volišču številnih volilnih okrajev. Treba je vedeti, da tudi ti volilni okraji, ki pokrivajo območja Ljubljane, imajo sedež na istem naslovu, večina njih je na Linhartovi 11. Tako da tu je stvar precej diskutabilna. Je pa Državna volilna komisija v navodilu, ki ga je sprejela ob sprejemanju rokovnika in drugih pravil ob začetku volitev v Evropski parlament dopustila možnost, da se izjemoma, če to narekujejo bom rekel lažji dostop do volitev, do volišč, da se omogoči tudi predčasno glasovanje na nekem združenem volišču za več volilnih okrajev.

Kar se tiče službe Državne volilne komisije, je mogoče takšna organizacija združenega volišča lahko priročno, lahko pa tudi ne. Namreč, lahko se zgodi, da Gospodarsko razstavišče, ki je v lasti deooja, da nam nekega dne sporoči, da na dan, ko bo predviden referendum ali pa volitve, ti prostori ne bodo prosti, tako da bomo šli tudi v iskanje nekih rezervnih scenarijev za to, da smo na varni strani, če se nam ta, če se nam takšna zadeva zgodi. Seveda je pa na strani Državne volilne komisije, da v prihodnjih, ob prihodnjem referendumu, prihodnjih volitvah pove na kakšen način naj bo organizirano predčasno glasovanje. Mogoče gledalcem v pojasnilo, jaz nisem član Državne volilne komisije, sem direktor, jaz izvršujem sklepe in navodila, ki so sprejeti na Državni volilni komisiji, ampak seveda, ta opažanja, ki jih opažamo v službi, pri sami organizaciji bomo izpostavili na Državni volilni komisiji in bomo seveda za prihodnje preučili tudi te ostale scenarije.

Kar se tiče varovanja glede varovanja glasovnic. Na predčasnem glasovanju je Državna volilna komisija sprejela izrecna navodila v zvezi z varovanjem, da morajo biti v varovanih prostorih, kar se tiče Ljubljane, kjer je organizirano največje predčasno glasovanje oziroma največje volišče za predčasno glasovanje pa moram reči, da smo tu še dodatno okrepili tako tehnični kot fizični nadzor, tako da v zvezi s tem ni bilo nobenih dvomov niti pomislekov, da bi šlo karkoli narobe. Hvala.