Govor

Ja, najlepša hvala.

Seveda, čestitke DVK-ju, predsedniku in vsem, ki tam delajo, predvsem pa tisti, ki so bili v volilnih odborih, ker so imeli res veliko dela. Predvsem to delo jim je naložila koalicija s prisiljenimi oziroma hitro sprejetimi referendumi in zato se seveda lahko sedaj vodja Poslanske skupine Svoboda zahvaljuje vsem volivcem in tistim, ki so delali v volilnih odborih, da so trpeli do dveh ponoči oziroma do 2. ure zjutraj na OVK-jih, vlagali še vedno, torej, zapisnike in vso potrebno dokumentacijo, tako, da seveda gre čestitke tistim, ki so delali na voliščih. Ne gredo pa čestitke koaliciji, ki so pripravili to obsežno delo in je prihajalo tudi do določenih, seveda, bom rekla, napak, ki pa so jih sproti odpravljali tisti, ki so bili trezni še, tako kot sem rekla, ob dveh zjutraj, na OVK-ju.

Zdaj, kar se pa tiče legalnosti volitev ali pa kakorkoli, nihče tukaj ni oporekal tega. Anja Bah Žibert je govorila o ukinjanju volišč. Jaz moram reči, da tudi v našem volilnem okraju je zelo zanimivo, da eno volišče je za evropske volitve, pa državne volitve ni dovoljeno oziroma ga ni, zato ker ni dostopno in za invalide, dočim za lokalne volitve je pa vse okej. O tem se pogovarjamo tudi kajne? Mislim, kako lahko ena volilna komisija reče, da neko volišče ni primerno za volitve za invalide, drugo pa reče, da je primerno? Kajne? Tako, da tu so vprašanja odprta in ne mi govoriti, da je vse BP.

Zdaj, kar se pa tiče, da je vse v redu oziroma da ni v redu, je pa sama DVK povedala. Jaz vam bom prebrala izjavo za javnost DVK-ja po volitvah in sicer takole se glasi:

"Eno od vprašanj, o katerem je razpravljala DVK, je bilo tudi v javnosti izpostavljeno stališče, da so bila nekatera volišča za predčasno glasovanje določena v nasprotju z zakonom. Zakon namreč določa, da morajo biti volišča za predčasno glasovanje določena na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. Denimo v Ljubljani so volišča za predčasno glasovanje za več okrajnih volilnih komisij združena na eni lokaciji."

Ste razumeli kajne? Gre za Gospodarsko razstavišče, tam je eno volišče za več, za več okrajnih volilnih komisij.

"Kot so se dogovorili člani DVK, bo za prihodnje volitve treba poiskati vsa volišča za predčasno glasovanje, določiti v skladu z določbami zakona o volitvah v Državni zbor."

No, sama DVK ugotavlja, da predčasno glasovanje ni bilo izvršeno v skladu z zakonom. Sama DVK. Na to smo v Slovenski demokratski stranki opozarjali že prej, zdaj pa celo z uradno resolucijo oziroma memorandumom na volitve. O tem govorim. V Ljubljani in potem, kaj pa je odgovor bil vmes tudi slišati, da v Ljubljani ni prostora za predčasno glasovanje. Kaj se hecate? V Ljubljani ni prostora. A v Šentjurju, v Šmarju, v Tolminu pa je?

Torej vam o tem govorimo, da predčasno glasovanje ni bilo izvršeno po zakonu, ki ga določa, torej zakon, ker določa predčasno, predčasna volišča in ne mi govoriti, da je bilo vse b.p. zdaj, prej in kaj mislim, teh prejšnjih volitvah. Zato, ker v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču že ne vem kako dolgo poteka predčasno glasovanje za več volilnih, okrajnih volilnih komisij. Tako da o tem bi bilo potrebno seveda razpravljati. Me pa veseli, da so na DVK sprejeli tudi te naše predloge oziroma naše pomisleke, pripombe in da o tem vendarle razpravljajo. Končno vsaj razpravljajo in se o tem pogovarjajo in verjetno bodo to, jaz upam, da z zavedanjem, da se, mislim, če se tega zavedajo tudi na prihodnjih volitvah, bližajočih se volitvah to rešili, ker drugače res volitve ne bodo oziroma niso bile izpeljane po zakonu. Hvala.