Govor

Hvala lepa za besedo.

No, saj zapisnik je dejstvo, ampak zagotovo pa je, mislim, da tudi danes pravi trenutek, da se pa nekatere stvari vendarle izpostavijo, tudi o tem, ko govorimo ali smo pred zakonom vsi enaki in ali je 43. člen Ustave, ki določa, da je volilna pravica v Sloveniji splošna in enaka, dejansko velja za vse.

Zdaj, zakaj to izpostavljam? Zdaj, če bomo pač pogledali rezultat volitev, je zagotovo zanimivo, ko malo pogledaš tudi te številke, in takrat lahko pomisleki, ki jih bom tudi potem povedala, mislim, da so več kot upravičeni, vendarle pač dajo neko, bom rekla, dodatno težo. Zakaj? Na zadnjih evropskih volitvah je bilo neveljavnih kar 31 tisoč 182 glasovnic, to je veliko, za primerjavo, da bodo morda volivci vedeli, koliko je to, to je približno toliko, kot je dobila Levica vseh glasov, in potem, ko primerjamo izvoljene kandidate, sploh, marsikdo je takrat gledal pozno v noč te rezultate, kako so se spreminjali in kako so pač posamezniki enkrat bili v parlamentu, potem že ne, je med dvema strankama, konkretno SD in SLS, šlo za 3 tisoč 753 glasov, na koncu, kajne.

Zdaj, lahko bi šlo tudi za dva glasova, ni noben problem, ampak izhajajoč iz vsega tega, mislim, da so naša opozorila, ko govorimo, ali imamo v državi res vse pogoje, kot sem jih povedala, tudi iz Ustave menim, da je na mestu in da odpremo ob priložnosti še bolj temeljito razpravo tudi o tem, kaj se dogaja z našimi volišči.

Od leta 2011, spoštovani, pa do danes smo izgubili 402 volišča. 402 volišča imamo manj kot pred 11 leti, ko je bilo tudi volivcev manj. Se pravi, logično bi bilo, da bi volišča številčno rasla, ampak celo upadajo.

Zdaj, kaj je drug velik problem? Ta volišča se ukinjajo predvsem v, bom rekla, tistih delih Slovenije, to je podeželje, kjer je dostopnost do volišč že po naravi slabša od urbanih naselij, nekateri se morajo voziti več kilometrov in tukaj je prihajalo do večjega števila ukinjanja volišč. Samo za primerjavo, kajne, da ni to kar nekaj iz trte zvito. Šmarje pri Jelšah ima eno najnižjih oziroma najnižjo udeležbo v državi, ne samo na teh volitvah, to govorim zdaj skozi čas in od, njim je bilo ukinjenih 28 volišč od 69 in jaz mislim, da pač v državi res ni problem, da zagotovimo volišča, kjer bo nekako približno dostopna za ljudi vendarle primerna in nekako v tem smislu kar se da poštena.

Morda tukaj še druga zadeva, ki mislim, da jo bomo morali prav tako enkrat odpreti. Jaz mislim, da pač se mora vsak po volitvah počutiti, da je bilo narejeno vse, kar se tiče samega nadzora, in da ni nikoli nobenega dvoma, kajti volitve so pomembne, to je praznik demokracije in vsakršen dvom seveda nikoli ni dober in prav je, da je odvržen, zato je zelo pomembno tudi to, da vemo, da se raste udeležba na predčasnih volitvah. Skozi zadnja obdobja vidimo, da ta udeležba raste, ampak nadzor, nadzor nad temi volitvami oziroma bom rekla nad glasovnicami, je pa izjemno slab, izjemno slab v smislu nadzora. Se pravi, te glasovnice nekje stojijo, nihče jih ne prešteje vsak dan, jaz mislim, da bi morali vsak dan po volitvah to prešteti in seveda zapisati v zapisnik, ampak to stoji več dni in potem seveda se naknadno to šteje. Pravilno bi bilo, da se pač to sproti prešteje vsak dan in da se natančno ve, tega je še kar nekaj, ampak mislim, da bo pač še priložnost, da o tem odpremo razpravo, ampak zagotovo je pomembno, da v državi zagotovimo še enkrat, da dejansko odvržemo vsak dvom, da je nadzor tako kot na voliščih, tudi, ko govorimo o predčasnih volitvah, potem kaj s temi glasovnicami, govorimo, in, da seveda imajo ljudje vso ustavno zagotovljeno pravico, menim, da je v interesu vseh, da je volilna udeležba vedno večja. Z ukinjanjem volišč dvomim, da bomo dosegli ta korak.

Toliko, hvala lepa.