Govor

Spoštovani kolegice in kolegi, vsi vabljeni, lep pozdrav!

Pričenjam 25. sejo Mandatno-volilne komisije.

Obveščam vas, da se je za današnjo sejo opravičil kolega Ferenc Horváth, imamo pa tudi nekaj pooblastil, in sicer, poslanec Aleksander Reberšek nadomešča Janeza Ciglerja Kralja, Zoran Mojškerc Danijela Krivca, Rado Gladek pa Alenko Jeraj in to je to.

S sklicem seje današnji ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Predlog za imenovanje članov upravnega odbora Prešernovega sklada, 2. - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Kranju, 3. točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kopru, 4. točka - Revizijsko poročilo notranje revizije poslovanja Komisije za preprečevanje korupcije za obdobje 1. september 2022 do 31. december 2023 in 5. točka - Administrativne zadeve.

28. junija sem predlagala še razširitev dnevnega reda seje z naslednjima točkama: a1. - Zapisnik o ugotovitvi izida volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, ki so bile 9. junija 2024 in b.1 - Predlog za imenovanje informacijske pooblaščenke. Ali želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče do širitve dnevnega reda? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Aha, imamo še eno pooblastilo: kolegica Sara Žibrat nadomešča Tamara Vonta.

Torej, sedaj glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo a1. točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 14 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj pa glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo b1. točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 14 poslank in poslancev, nihče proti.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Kot je že običajno, ste tudi danes nekatera gradiva za današnjo sejo prejeli v varovani predal sistemu UDIS zaradi varstva osebnih podatkov in v kolikor nameravate te podatke navajati, vas prosim, da me na to predhodno opozorite in bomo v takem primeru sejo zaprli za javnost.

Sedaj pa prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAPISNIK O UGOTOVITVI IZIDA VOLITEV POSLANCEV IZ REPUBLIKE SLOVENIJE V EVROPSKI PARLAMENT, KI SO BILE 9. JUNIJA 2024.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli zapisnik Državne volilne komisije objavljen na spletni strani Državnega zbora in tudi v Uradnem listu Republike Slovenije številka 53/2024.

Na današnjo sejo sem povabila Državno volilno komisijo, v imenu katere se seje udeležuje Igor Zorčič, njen direktor. Lep pozdrav!

Torej, v skladu z Zakonom o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, izvolitev poslancev v Evropski parlament potrdi tudi Državni zbor, na podlagi končnega izida volitev, ki ga ugotovi Državna volilna komisija. Iz zapisnika Državne volilne komisije med drugim izhajajo ugotovitve, koliko glasov je dobila posamezna lista kandidatov, koliko mandatov je pripadlo posamezni kandidatni listi ter izvoljeni poslanke in poslanci, in sicer Romana Tomc, doktor Milan Zver, magister Branko Grims in Zala Tomašič - Slovenska demokratska stranka, Irena Joveva in Marjan Šarec - Gibanje Svoboda, Vladimir Prebilič - Vesna Zelena stranka, Matjaž Nemec - Socialni demokrati, in Matej Tonin - Nova Slovenija - krščanski demokrati. Med izvoljenimi poslanci v Evropski parlament sta tudi aktualna poslanca Državnega zbora.

Skladno z 2. členom Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, poslanec v Evropskem parlamentu ne more biti poslanec v Državnem zboru, zakon o poslancih pa v prvem odstavku 9. člena med drugim določa, da poslancu preneha mandat, če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, v drugem odstavku istega člena pa, da poslancu preneha mandat z dnem, ko Državni zbor ugotovi, da so nastali razlogi iz prejšnjega odstavka.

Zato bo Mandatno-volilna komisija pripravila predlog sklepa, s katerim bo Državnemu zboru predlagala, da potrdi izvolitev poslank in poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament ter, da ugotovi tudi, da bo poslancema magistru Branku Grimsu in Mateju Toninu z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlamentu, prenehal mandat poslanca Državnega zbora.

Sedaj pa dajem besedo direktorju Državne volilne komisije, gospodu Igorju Zorčiču.

Izvolite.