Govor

Hvala, spoštovana predsednica, za besedo.

Lep pozdrav / nerazumljivo/ direktorju in ostalim, državni sekretarki, ostalim prisotnim!

Zdaj, kar se letnega poročila o delu policije tiče, vsekakor obsežna dokumentacija. Vemo da v letu 2023 je prišlo do policije, do premikov predvsem po odstopu notranje ministrice in potem tudi takratnega generalnega direktorja, ker pač nista ustrezno, po navodilu torej predsednika Vlade, čistila policijske vrste janšistov, zato je prišlo do tega preobrata v 2023 in policija se je potem začela čistiti janšistov in na te položaje so se potem nameščali golobisti, če lahko tako rečem, ki potem pač vodijo policijo, tako kot jo vodijo.

Zdaj, če grem na same policiste in policistke pač zelo težko rečem, da slabo opravljajo svoje delo. Jaz sem jim dal pohvalo, mislim, da zelo korektno opravljajo svoje delo, imajo zelo težko delo. Vemo, da so tudi posamezni primeri, ko celo se ne vrnejo več živi s svojega delovnega mesta, kar je zelo zaskrbljujoče in je res, potrebno je čestitati za to, me pa bolj skrbi zadeva potem nekoliko višje.

Zdaj, res je, pač iz terenskih informacij, ki jih dobivam, torej več tisoč policistov, ki zelo dobro opravljajo delo, so tudi posamezniki, ki jim pač, ko nadene uniformo, potem malo pride neko, da so potem neki šerifi in bolj represivno izvajajo svoje delo, mogoče ne toliko, v bolj pozitivnem smislu. Zdaj, dogaja se torej zadeve, ko policisti pač z represijo hočejo doseči boljše bonitetne ocene pri svojih načelnikih, vodjih policijskih postaj, da potem lahko napredujejo. Torej to je vse odvisno potem koliko glob dobijo na terenu in tako naprej. Kar se kaže tudi iz poročila, kjer je potem razvidno, da je zelo padlo število opozoril. Mislim, da to je zaskrbljujoče, kajti zdaj, da pač, ne vem, policist kaznuje enega upokojenca, ki se s kolesom v trgovino pelje po pločniku pa zaradi tega ga kaznuje, mislim da to ni primerno. In tudi druge zadeve, tudi zdaj določeni vodje policijskih postaj, torej načelniki se hočejo dokazovati, torej imam prakso, potem zelo represivno izvaja svoje delo, pritiske na policiste. Zdaj nenazadnje sem bil pravkar obveščen, recimo pri določenih prireditvah, poleti so te gasilske veselice, in če so do sedaj lahko gasilci pač prireditev izvedli z lastnimi reditelji, pride, da policijska postaja zahteva varnostnike potem, ko dobijo informacije, ja, letos smo malo bolj strožji, drugo bo pa samo to prioriteta oziroma priporočilo, potem je to malo drugače.

Zdaj, če gremo na leto 2023, kot tako, bi lahko rekel, da je bilo razbrati, da je zelo velik trend naraščanja kaznivih dejanj in slabšanje raziskanosti kaznivih dejanj, kar je zaskrbljujoče. Tudi ostali podatki po številkah se vidi, da dejansko je določeno število kaznivih dejanj znatno višje, kot je bilo pred korono. Zelo veliko je kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, in pa ostalo, tudi vemo, da je zelo velik problem tudi ilegalne migracije, in tako dalje. Da pa imamo pa tudi določene primere, recimo na NPU, kjer se pač vedno, tudi po dve leti raziskujejo določene zadeve, kjer so vpleteni sam politični vrh in kar je tudi bilo iz sporočila, pa tudi generalni direktor je povedal, recimo pri javnih shodih je bilo kar veliko teh posredovanj, spomnimo se samo tistih protestov kmetov na C0, kjer so potem policisti kar tako tam lastnika zelo grobo pred mediji, torej odpeljali in izvajali tam vso tisto represijo zoper njega. Tudi v protestu Rog, so bili poškodovani protestniki in tudi je bil uporabljen solzivec. Čeprav se je to zelo prej očitalo torej to prejšnjemu vodstvu policije, in tako dalje.

Zdaj, težave so tudi predvsem to, kar je bilo povedano, so kadrovske, veliko policistov odhaja v pokoj oziroma odhaja iz službe, kjer se zelo veliko izvaja torej pritiskov na njih. Povprečna starost na policijski postaji policistov se povečuje, od njih se pa zahteva delo, ne vem, da so stari 20 let in tako naprej, in to seveda je velika težava, na to opozarjajo tudi sindikalisti. Me pa zanima eno, bi pa vseeno imel za ena pojasnila. Zdaj tu, ko sem bral te statistične podatke, zdaj številke so takole. Recimo predvsem pri prometnih nesrečah. Mi vedno govorimo torej o številu prometnih nesreč poškodovanih žrtev, ne povemo pa razmerja napram povečanemu številu vozil, ki je na cesti. Torej, vemo, da vsako leto je v Sloveniji na tisoče več vozil, torej je razmerje med prometnimi nesrečami in število vozil je lahko zelo drugačne. Zdaj ne moremo govoriti, da če je bilo, ne vem, v enem letu nekoliko več prometnih nesreč, zaradi tega prometna varnost slabša, ker moramo potem to primerjati tudi s številom vozil, ki jih imamo dejansko na cesti, vsaj po mojem mnenju. Zdaj, tu sem potem videl na primer, ne vem, zelo veliko število recimo mrtvih napram 2019, 2023, ne vem, 2019 - 31, 2023 - 71, hudo poškodovanih 2019 - 128, 2023 celo 418. Bi pa imel recimo tu vprašanje, tu sem zasledil recimo kazniva dejanja brez pravne podlage, za pregon povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Potem vse te letih je bilo 0.1.0, nekaj takega, potem pa imam 2022 - 231, 2023 - 209. Zakaj je tako znatno povečano število v tej tabeli? Tudi zdaj vidimo zoper spolno nedotakljivost posilstvo 2019 - 37, 2023 - 73, torej skoraj sto odstotno povišanje, tudi spolno nasilje 2019 – 41, zdaj imamo 68 2023, tudi kršitve spolne nedotakljivosti 2019 13, 2023 21, kar kaže tudi na to, da to povečano število, da je to tudi posledica prisotnosti teh ilegalnih migrantov, ki to izvajajo.

Tudi zelo zaskrbljujoča mogoče številka zanemarjanja mladoletnih oseb 2019 658, 2023 788. Neplačevanja preživnine, to so pač podatki. Tudi zlorabe gospodarske kriminalitete, recimo, zelo zanimiv podatek, zloraba negotovinskega plačilnega sredstva, če je bilo 2019 29 celo zdaj 600, to je znatno povišanje. Torej se določena kriminaliteta na nekih zadevah povečuje. In pa tudi tu imam zakaj tako velika številka, recimo pri drugih kaznivih dejanjih gospodarske kriminalitete, po materialni škodi, odstranitev ali poškodovanje uradnega pečata ali znamenja. V vseh letih prejšnjih dva nič, potem pa 2023 649. Zakaj tako znatno velika številka v tej tabeli? Tudi recimo ponarejanje listin 2019 266, zdaj celo 736, torej v letu 2023. Zakaj so takšni podatki? Tudi glede nasilništva je zelo veliko groženj, je zelo veliko. Torej se določena kazniva dejanja povečujejo, napram temu pa policija pač, pa vsaj po trendu raziskanosti potem dejansko pada. In to bomo še občutili prav zaradi teh kadrovskih težav. Kajti menimo, da manjše število policistov, na kar opozarjajo, bo imelo velike težave, predvsem pa tudi to, kot sem že prej povedal, torej, da nekateri policisti, zdaj jaz imam neko neuradno informacijo, na Štajerskem recimo te izonalne enote in pa enote na avtocesti, namesto, da bi delovali na tem področju potem določeni policisti raje potem preganjajo tam tiste, ki imajo neke droge, ali pa iščejo, kje raste trava oziroma konoplja in si tam pridobivajo boljše bonitete pri načelnikih. Medtem ko tisti, ki opravljajo svoje delo, pa ne. Torej to je zelo zaskrbljujoče. Zato bi to bilo potrebno seveda urediti.

Bi pa vseeno na koncu še pohvalil policijo, kot sem že zadnjič minister povedal, torej letos je bila po Sloveniji kolesarska dirka, ki je šla tudi preko ozemlja Avstrije, Madžarske in Hrvaške in je lahko slovenska policija tudi na teh ozemljih, tudi v teh državah opravljala varovanje in je s tem dobila zelo veliko zaupanje. Tako, da tako kot sem že prej omenil, sicer sami policisti in policistke na terenu ne skrbijo, mislim, da korektno opravljajo svoje delo, razen določeni posamezniki. Me pa bolj skrbi delovanje načelnikov, ne zdaj vseh, da ne bo vse mesto v isti koš, ampak so in pa predvsem samega vodstva. Kajti mislim, da se s temi ukrepi, ki se trenutno ubada vodstvo predvsem na kadrovskih težavah in s pritiski, ki jih izvajajo na policiste na terenu in z določenimi kaznivimi dejanji, temu ni kos. Hvala.