Govor

Lepo pozdravljeni!

Začenjam 45. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Lepo pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in ostale prisotne!

Obveščam vas, da imamo eno menjavo, in sicer poslanec Robert Janev nadomešča poslanko Sandro Gazinkovski.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve in je določen dnevni red seje, kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O UREDITVI DOLOČENIH VPRAŠANJ ZARADI KONČNE RAZSODBE ARBITRAŽNEGA SODIŠČA NA PODLAGI ARBITRAŽNEGA SPORAZUMA MED VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE IN VLADO REPUBLIKE HRVAŠKE,

ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada in je bil 14. 6. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 90. seji na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Amandmaje so v poslovniškem roku vložile poslanske skupine Svoboda, SD in Levica, naknadno pa so isti predlagatelji vložili spremembo amandmajev k 2. in 3. členu.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi, v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili še glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Verjetno se strinjamo.

Besedo najprej dajem predstavniku predlagatelja predloga zakona, to je državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano magister Ervin Kos.

Izvolite.