Govor

Naj rečem hvala lepa.

Pa bom rekla za to učno uro. Hvala, gospa predsednica. Ste predsednica Državnega zbora, vendar ste samo prva med enakimi. Zdaj sem začutila, da vam grejo procesi v državnem zboru, če jih predlaga opozicija, na živce, ker je bilo to vendarle čutiti. Uporabili ste zelo, zelo velikokrat besedo zloraba in mislim, da je že to zloraba parlamentarne procedure, če se legitimen, s Poslovnikom skladen predlog znajde pred poslanci. Torej, poslanke in poslanci, slovenska javnost, jaz se vam opravičujem, ker smo si v Novi Sloveniji upali predlagati ta referendum. Pravna služba ni niti z eno besedo rekla, da smo kršili Poslovnik. Nihče razen predsednice, ki nam je povedala, da smo nebodigatreba in da bomo odslej delali tako kot bo rekla ona oziroma opozicija, ni ugovarjal vsebini naše točke, o kateri bomo seveda glasovali in koalicija ima večino in bo izglasovala točno to, kar bo želela. Ob tem res ni bilo nobene potrebe, da bi se poslanci počutili krive, da bi se počutili kot drugorazredni, zato ker ne mislimo tako, kot misli predsednica Državnega zbora in to se mi ne zdi prav. Ni bilo nobenih vsebinskih odgovorov na naš vsebinski predlog. Bili so samo čustveni odzivi, kako smo mi imeli nekaj za bregom in kako se mi nečesa bojimo. Nič, ničesar se ne bojimo in nič nimamo za bregom. Ker če bi imeli kaj za bregom, ne bi prišli pred vas s predlogom, ki je spisan v skladu s Poslovnikom. In zato prosim, spoštovana predsednica in koalicija, ne nas žaliti, lahko nam nazaj, seveda ugovarjate vsebinsko, ne pa nam žaliti, da ne rečem celo žugati, kako bo odslej naprej: kaj bomo poslanci smeli in kaj ne bomo smeli. In to izvajanje, gospe predsednice je jasen znak, da smo imeli prav, da nismo zaupali oziroma smo očitno izpostavili nekaj, kar je imela predlagateljica, kot je sama rekla, za bregom. In jaz bom zdaj naštela tisto kar mi mislimo, da ni dobro pri tem zakonu, ampak bom vsebinsko naštela. Poglejte, zakon je bil vložen v proceduro istočasno, kot je bila vložena zahteva za preiskavo Gen-I, istočasno. Zelo se je hitelo, saj smo bili priča skrajšanemu postopku, imeli smo nujne oziroma izredne seje za sprejem tega zakona. To se pravi, nekam se je zelo mudilo. Ne vemo zakaj. Mi smo izkoristili parlamentarno možnost vložitve predloga, nič drugega, in pri tem nismo nikogar žalili. Smo pa na glas povedali takrat in tudi sedaj, kaj vsebinsko mislimo, da ni prav. Pa bom še enkrat ponovila. Ni prav hitenje, ker ne vidimo za hitenje nobene potrebe. In ni prav spreminjanja igre sredi mandata. To so naši vsebinski pomisleki, zato smo si upali, kljub temu, da smo razhudili predsednico, vložiti ta predlog.

In če grem še k besedam predsednice, da je Slovenija pravna država in tisti, ki si tega ne predstavljamo po njeno, da živimo v nepravi državi. Ne zdi se mi prav, da nas je tako naslovila. Mi v Novi Sloveniji živimo v pravi državi in to je država Slovenija. In nihče, nihče nas ne bo pošiljal nikamor drugam ne glede na to koliko glasov imate. Koalicija, prosim, ne pošiljajte nas iz te naše ljubljene države, ker smo bili zraven, ko je nastajala.

In zdaj še nekaj o plemenitem namenu. Nisem mislila o tem govoriti, zdaj pa bom, ker je tudi gospa predsednica omenjala različne preiskovalne komisije. Spoštovani vsi, če res živimo v pravni državi, in jaz še vedno verjamem, da živimo, potem naj zaboga vaš predsednik Vlade Robert Golob pride pred eno od preiskovalnih komisij. Naj pride in naj priča. Naj pove svojo resnico, ki jo je obljubil javnosti pred kamerami oktobra lani. Kot članica preiskovalne komisije sem večkrat predlagala, da pride, in kot članica preiskovalne komisije ga še vedno čakam. Toliko o pravni državi.

Želim si, da bi s tem vsaj z moje strani zaključili razpravo, da bi poslušali seveda druge poslanke in poslance in da bi šli odločati v skladu z vsebinami, ne pa s subjektivnimi ocenami in občutki. Hvala lepa.