Govor

Andreja Kokalj

Hvala lepa za besedo.

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke in poslanci! Danes se obravnava predlog za posvetovalni referendum glede novele Zakona o parlamentarni preiskavi. Z vidika ministrstva, resorno pristojnega za področje pravosodja, lahko podam stališča glede vsebine, ki se nanaša na delovanje neodvisnega sodstva in samostojnih državnih tožilstev, ter tudi glede vsebine urejanja dostopa do Ustavnega sodišča.

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o parlamentarni preiskavi je poslanski zakon, ki med drugim izvršuje dve odločbi Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Z resornega področja pravosodja glede nedopustnosti posegov v neodvisno odločanje sodišč ter v samostojno delovanje državnih tožilstev seveda lahko potrdim, da je področje parlamentarne preiskave eden od najpomembnejših mehanizmov zagotavljanja parlamentarne demokracije in delitve oblasti, je nadzorni mehanizem zakonodajne oblasti, ki je urejen v 93. členu Ustave Republike Slovenije in ga je treba zagotavljati, vendar mora ta mehanizem delovati v okviru Ustave in zakonov. In ravno s tega vidika je pomembno, da za področje sodišč in državnih tožilstev obstajata dve precedenčni odločbi Ustavnega sodišča Republike Slovenije iz leta 2021, po katerih se s parlamentarno preiskavo ne sme posegati v neodvisno odločanje sodstva, neodvisno delovanje državnih tožilstev v zadevah konkretnih kazenskih pregonov, analizirati pravnomočnih sodb in podobno, in ti dve odločbi Ustavnega sodišča se s predlogom zakona uresničujeta. Poleg tega ni odveč pripomniti, da se s tem zakonom uresničuje še eno precej starejšo odločbo Ustavnega sodišča glede zaslišanja članov parlamentarnih preiskovalnih komisij kot prič ter njihovih izločitev kot članov navedenih komisij; gre za odločbo iz leta 2011.

Menim torej, da je treba glede na zamude pri uresničevanju odločb Ustavnega sodišča čim prej zagotoviti ustavno skladno in zakonsko skladno delovanje parlamentarnih preiskav in tako prispevati h krepitvi vladavine prava, kar pa je pomembno tudi z vidika Evropske komisije, ki v okviru projekta vladavine prava, naziv Evropski semester, že več let ugotavlja, da odločbe našega Ustavnega sodišča glede Zakona o parlamentarni preiskavi niso izvedene. Hvala lepa.