Govor

Pozdravljeni, vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 28. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: poslanka Lucija Tacer, ki jo nadomešča poslanec Jurij Lep, poslanka magistra Meira Hot, ki jo nadomešča poslanec Jonas Žnidaršič, ter poslanka magistra Andreja Kert, ki jo nadomešča poslanec magister Gregorič.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O PREDLOGU ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PARLAMENTARNI PREISKAVI, ki ga je Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Janezom Ciglerjem Kraljem in je bil 13. 5. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 12. 6. 2024.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni v imenu predlagatelja poslanka doktor Vida Čadonič Špelič, Zakonodajno-pravna služba in Ministrstvo za pravosodje.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma je bil na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora v okviru tako imenovane prve faze obravnave Odbor za pravosodje posredovan v mnenje, kar pomeni, da ga bomo obravnavali, o njem razpravljali in nato podali mnenje o njegovi primernosti. Odločanje o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma je namreč pristojnost Državnega zbora, ki pa na mnenje odbora ni vezan. To torej pomeni, da odbor v tej fazi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma ne odloča niti ne more posegati v njegovo vsebino, saj ne gre za akt, h kateremu bi se lahko vlagali amandmaji. Predlog do glasovanja o mnenju odbora lahko spreminja zgolj predlagatelj. Če bo Državni zbor na seji nato sprejel sklep o razpisu posvetovalnega referenduma, bo odbor na eni izmed naslednjih sej oblikoval predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma in šele v tej tako imenovani drugi fazi je mogoče tak predlog odloka tudi amandmirati.

Pričenjamo z obravnavo predloga za razpis posvetovalnega referenduma, v kateri bomo najprej opravili razpravo in nato glasovali o predlog mnenja odbora.

Povem še, da poslanca magistra Darka Kranjca nadomešča poslanka Sara Žibrat.

Torej najprej dajem besedo predstavnici predlagatelja, poslanki doktor Vidim Špelič. Izvolite, prosim.