Govor

Fredi Žibert

Hvala lepa na besedo in lep pozdrav vsem.

Ključna zadeva katera nas skrbi, je zagotavljanje varnosti in izvajanje zakonodaje za vse državljane pod enakimi pogoji, kar na Dolenjskem, v Posavju dejansko se ne dogaja tako. Nekako je se poskušala dokazati ali pokazati, da se tu v teh primerih gre za posamezne incidente. Nikakor ne gre za posamezne incidente, ampak se dejansko varnostna situacija in podobni primeri stopnjujejo iz dneva v dan. Tudi to ni problematika same osnovne šole Velika dolina in fizični napad na učenca, ki se je zgodil ravno tako, smo nekaj dni po tem imeli neljub. tako smo nekaj dni potem imeli neljubi dogodek v Cerkljah na Krki, kjer je bil pa dejansko organiziran fizični napad s solzivcem, sekirami, bejzbol palicami, demoliran lokal, grožnje lastnici, poškodovani neromi. Organizator napada, obsojenec na prestajanju kazni, 15 Romov je napadlo dva neroma. Je kdo pridržan? Kolikor jaz vem, da ne. Primeri so se obravnavali, ampak zgodilo se ni nič. Zelo pogosti so primeri tudi nasilja v okolici vasi Gazice, vasi Hrušče. Tu ne gre samo za fizično nasilje. Gre za konstantno verbalno nasilje nad domačini, nad šolarji in dejansko ta zadeva se iz meseca v mesec, iz leta v leto stopnjuje. Vse predloge in za sodelovanje in reševanje trenutne problematike pozdravljamo, ampak je težava v tem, da glede na videno učinki tega niso zelo vidni. Nasilje se še kar naprej dogaja, kar kaže na preprosto dejstvo, da se ta problematika ne rešuje, vsaj aktivno se ne rešuje.

Od leta 2021-2022 smo predlagali in pričakovali sistemske rešitve, preventivo, zagotavljanje varnosti lokalnemu prebivalstvu ter odgovornost Romov v sklopu sobivanja. Kaj ugotavljamo? Verbalno in fizično nasilje se stopnjuje. Odgovornosti Romi ne sprejemajo, sprejemajo samo pravice, katere svoje pravice pa zelo dobro poznajo.

Še naslednja težava je v tem, da po vsem, kar se dogaja, krajani več ne zaupajo inštitucijam. Postajajo apatični, ne prijavljajo incidentov, kraj, nasilja, ker dejansko vidijo že neko daljše obdobje, da vse te prijave ne dobivajo nobenega epiloga, samo verbalno in fizično nasilje predstavnikov romske skupnosti, ne vseh, to moramo ločiti, da imamo zelo zelo bi rekel tudi del romske skupnosti, ki spoštuje zakonodajo, ampak problem je teh nekaj družin, ki dejansko ne spoštujejo zakonodaje in mečejo luč na kompletno skupnost. Teror, nadlegovanje v šolah, v okolici šol, na javnih površinah, na javnih prireditvah, v javnih prostorih in v lokalih se dejansko stopnjuje iz leta v leto. Vlomi, grožnje, maščevanje v primeru prijave, fizični obračuni in dejansko, zdaj, nova tema, katera se nam je zgodila v Cerkljah, je zahteva po varščini, ker je bila lastnica lokala opozorjena, da v primeru, če ne plača 300 evrov, bo imela težave pri vodenju lokala. In to se je dejansko zgodilo, kar je pokazal tudi zadnji incident.

Zelo resna težava, ki jo vidimo in doživljamo vsak dan, je tudi neenako obravnavanje Romov in lokalnega neromskega prebivalstva celotne Dolenjske in Posavja. Tu predvsem je težava v delu inštitucij. Pod inštitucije se šteje policija, tožilstvo in centri za socialno delo. Izvaja se sicer zakonodaja, ampak se izvaja minimalno od tega, kar morajo narediti, da opravičijo svoje delo, kar pa v končni fazi ne prinaša rezultatov. Ne koristijo vse zakonske možnosti, kateri jim zakonodaja omogoča. Kot sem že prej omenil, zakonodajo izvajajo v minimalni obliki. Namesto tega, da bi koristili vsa zakonska in dovoljena sredstva za izvajanje svojih aktivnosti. Zakoni dejansko niso slabi in jih imamo, ampak je problem to, da jih slabo izvajamo. Glede na to, na način, kako določene inštitucije opravljajo svoje delo, posledično ne dosegajo ciljev integracije Romov in ne zagotavljajo varnosti enako vsem državljanom na področju Posavja in Dolenjske.

Malo o stanju v romskih naseljih. V romskih naseljih se dogajajo zabave. Te zabave so po navadi podkrepljene s streljanjem, s kratkocevnim, dolgocevnim, avtomatskim orožjem. Vprašanje za policijo je to, ali imajo Romi neprijavljeno orožje in strelivo in zakaj se ne ukrepa? Ravno tako, kot je župan omenil, vozniška dovoljenja. Se pravi, kar nekaj je takih, ki niso opravili osnovne šole in so, bi rekel, omejeno pismeni in dejansko ne poznajo cestno prometnih predpisov. Zanima me, kje so pridobili vozniška dovoljenja in predvsem smatram, da je tu potrebna dejansko revizija postopkov pridobivanja vozniških dovoljenj. Samo nasilništvo romske populacije na prireditvah v Občini Brežice in tudi v ostalih dolenjskih občinah je dejansko postala stalnica in je problem varovanja takih, takih prireditev.

Kako nekako poteka ta problematika, bi rekel, dela problematične romske populacije, gre nekako tako; od 18. do 14. leta vršijo neko verbalno nasilje in grožnje, od 14. do 16. leta, kot imamo primer pri nas, gre za fizično nasilje in vlome, manjše kraje, potem, ko so malo starejši, od 16. do 18. leta, gre že za uporabo hladnega orožja, nožev, palic in javnih pretepov, kar je lep primer dogodkov iz Cerkelj pred 14 dnevi, seveda, ko so pa polnoletni gre pa za organiziran kriminal, vlome, strelno orožje in za izsiljevanje.

V občini Brežice, če govorimo konkretno, imamo takih problematičnih romskih družin nekje okrog deset od vseh in na te romske družine je potrebno postaviti fokus in to zadevo urediti, ker zadeva se enostavno sama po sebi ne more urediti. Zato pozivam tako policijo, tožilstvo in center za socialno delo, da maksimalno koristijo zakonodajo in ukrepe, katera jim je trenutno na razpolago, seveda pa je potrebno začeti tudi zakonodajo sistematsko reševati in prilagajati trenutnim razmeram.

Toliko z moje strani, hvala lepa.