Govor

Ivan Molan

Najprej lep pozdrav. Jaz bi pa povedal, da sem zelo vesel in pa vam hvaležen, da je končno nekdo sklical to sejo in dal možnost, lahko rečem civilni družbi, da v klicu obupa sploh pove, kaj se dogaja. Dejstvo je, da razlog, zakaj prihaja do takšnega nasilja, pa ne samo nasilja v šoli, nasilja predvsem mladoletnih otrok nad domačini je prav v tej obstrukciji. Dejstvo je, da če en del Slovenije obstruira tako sejo oziroma političnega telesa, ki je dobil večino na volitvah, zadnjih, obstruira tako sejo, o kateri jaz mislim, da je prav, da se enkrat pogovorimo in da odpremo neke teme, ki so dolgo časa že kot nek tabu, ki se skrivajo, ki si zatiskamo oči, je nekaj narobe.

Ob tem, preden začnem z razpravo, bi pa seveda pohvalil in sem vesel, da so med nami predstavniki romske skupine, kar pomeni, da tudi oni se zavedajo, da je potrebno vse neke stvari spremeniti, po drugi strani bi pa se v začetku že opravičil vsem tistim, tudi Romom in pa večinoma tem, bi rekel, ljudem, ki živijo mogoče na, na nekem nižjem socialnem statusu, da se držijo pravila in da upoštevajo našo zakonodajo in da se lepo vedejo. Žal pa seveda je danes vse več tistih, ki izjemno dobro izkoriščajo luknje v naši zakonodaji. Še večja žalost pa je, da naše državne inštitucije, vsaj, ko se z njimi pogovarjamo nam dajejo vtis, da več ne morejo zaščititi oziroma obvladovati te situacije.

Tudi to, da danes ne želijo biti te državne ključne institucije, ki so odgovorne za to in pa seveda predvsem zadnje čase, glede na to, da smo imeli kar veliko soočenj v občini s tem, je žalostno, da si vsi zatiskajo oči, vsi pravijo, da je vse v redu, želijo čim prej to stvar dati nekako pod preprogo, da gre nekako z dnevnega reda dol in seveda delati naprej, tako, kot je bilo do sedaj. Dejstvo je pa, da v praksi se kaže na to, da so stvari vsak dan bolj občutljive, da so vsak dan slabše. Eno gre seveda za nasilje, predvsem teh mladoletnikov, šola je nekako samo vrh te ledene gore, ki se nam dogaja, definitivno pa tisti, ki prebere predvsem novice Dolenjskega, Posavja, vidi, da tega nasilja je vsak dan vse več, pa ne samo v šoli, tudi na starejših ljudi. Pri nas so dnevne novice. 15 otrok skupaj s starši so prišli v trgovino nekako nabrali stvari, nič plačali, javljajo(?) se druge stvari, nasilje je vsak dan več in to enostavno več ne gre nikamor. Seveda razlog vsega tega, da pa nihče več ne tolerira to oziroma postajajo počasi pasivne tako tudi državne službe, je pa to, da se je to preneslo tudi v šole in mi se samo bojimo, kdaj se bo v naši občini ali pa nekje na Dolenjskem zgodil podoben incident, kot se je predvsem v Srbiji ali pa kje drugje.

Zdaj, Občina Brežice je na ta način sklicala kar precej različnih, bi rekel, aktivnosti. Najprej je seveda treba povedat, da imamo za to ustanovljeno Komisijo za romsko problematiko, ki je o tem razpravljala, prav tako imamo sosvet, varnostni sosvet, sklicali smo tudi sestanek z ministrstvi, na katerem so se nam odzvali, nekatera ministrstva so, nekatera ne, vendar je treba povedati, da seveda na zadnji seji so prišli dva državna sekretarja iz Ministrstva za notranje zadeve in pa Ministrstva za šolstvo, seveda Ministrstvo za solidarno družbo pa je poslalo enega od sekretarja, vendar žal vsi več ali manj želijo nekako na lep način to prikriti, predstavljati, predvsem, veste, vsi vse delamo, žal pa se nič ne zgodi.

Tako, ko poslušam Ministrstvo za notranje zadeve, policija pravi, ja, veste, mi opravili svojo nalogo, smo ugotovili, smo napisali opozorilo, celo nekatere stvari, pravijo, dali(?) naprej, potem pride do naprej, naslednji argument, glejte, na tožilstvu, na sodiščih se nam je ustavilo, mi ne moremo nič, potem naprej gremo do centra za socialo, tam tudi pravijo, mi se maksimalno trudimo, na koncu pridemo vedno do problema, ali imamo premalo ljudi, ko pa še pa nimamo premalo ljudi. So pa preslabo plačani. Kar se tiče šola recimo, ravnatelji in pa ostale stvari, vemo, da se trudijo, potem pa seveda vemo, da imajo nad seboj inšpekcije, predvsem šolske inšpekcije, ki določene stvari jim dovoli ali ne, in seveda na koncu pridemo do tega, da se stanje vsak dan slabša, vsak dan je več nasilja, ljudje, domačini več ne verjamejo, da nas lahko zaščiti ta družba oziroma državne inštitucije. Vse več je razmišljanja, da se bodo morali sami organizirati, da bomo morali, ne vem, delati vaške straže, bilo kaj, kar se mi vidi, da je zelo narobe, in če bomo šli v to smer, se res bojim, kako bo prišlo do neke rešitve. Seveda, najbolj žalostno pa je, po vseh teh pogovorih, ki smo jih imeli z vsemi temi ministrstvi, da na koncu enostavno vsi pravijo, mi vse naredimo, na koncu pa pravi, ja, lokalna skupnost bi več naredila, začnejo obsojati celo zakaj je to sploh prišlo v javnost, seveda ravnateljica in pa vsi ostali smo na koncu krivi, vsi tisti, ki bi pa morali nekaj narediti pa nič in zato jaz se bojim, da ta stvar bo samo še slabša, da gremo samo še navzdol in tudi današnja obstrukcija vseh teh, da sploh ne želijo to poslušati, ne želijo sodelovati v javni razpravi, vodi v to, da se ne bo nič zgodilo in da seveda praktično s tem seveda tvegajo, da bomo imeli vsak dan vse več takih nasilnih in podobnih dogodkov.

Zdaj, kar se tiče nas občin, smo tudi župani že predlagali spremembo zakonodaje, mi se zavedamo, da ključna stvar, če hočeš ustvariti otrokom neko perspektivo, jih moraš začeti vzgajati. Mi vemo, da pri nas v vrtcih praktično skoraj ni otrok. Zdaj sicer je res, da je država omogočila neke skrajšane, 240 urne te, bi rekel, programe, ki pa žal seveda zelo malo to koristijo. Pozimi mogoče še malo, da pride na toplo polet, že več ne. V šolah je žal obisk približno 30 procentov, maksimalno otrok, čeprav je treba vedeti, da je osnovna šola obvezna, pa nobeden se nič s tem ne obremenjuje oziroma pravijo, ja, se damo prijave, rezultatov ni nobenih, in seveda vemo, da potem se zgodi to, kar se nam je v Veliki dolini, da je v šestem razredu ali pa v petem razredu fant star 14 let, ki ustrahuje dejansko celo lokalno skupnost in ustrahuje tudi seveda vse ostale sošolce in na koncu celo pravijo, ja, saj imamo odvetnike po uradni dolžnosti, ki nam pravijo, da mi nismo odgovorni nič, ki smo mladoletni, lahko kaj gor naredimo. Policistom se smejijo, pravijo se nam, nič ne moreš, zato ker jaz sem mladoleten in to je res nevzdržno stanje. In jaz upam samo, da bo kdo v tej državi začel razmišljati in pripraviti tudi neke ukrepe.

Občine smo tudi pripravili določene zakone, ki smo si želeli, da se seveda sprejmejo, predvsem na to, da bi začeli na dolgi rok, ključen problem seveda pri vsem tem pa je, da vemo, da naši socialni prejemki ne dovoljujejo, da pride sploh do izvršitve raznih manjših kaznivih dejanj. Veste, da od socialnih transferov ni možno odtrgati nobenih dajatev, ker mora to ostati njemu, in mi kot župani smo samo predlagali, da bi, če se nekdo ne drži pravil, če ne pošilja otroka v vrtec, da ne bi mu izplačali denarne nagrade, ampak da bi bilo to v naravi, kajti vemo, da ti otroci praktično teh starši ta denar ne porabijo za njih, ampak ga porabijo za marsikaj drugega, od kriminala, vse ostalo, otroke pa na koncu tako in tako pošljejo v trgovine, da pridejo v trgovino, si naberejo izdelke in jih potem sploh ne plačajo. In zdaj, če je to res neustavno in pa, kot je bilo nam rečeno, rasistični zakon, potem se res sprašujemo kaj je narobe. Tudi en zakon, ki smo ga predlagali, je bil to, da bi otrok, da bi šoferji, ki nimajo vsaj sedem let razredne šole narejene, ki ne znajo pisati pa brati, pa imajo vozniška dovoljenja, mislim nam ni občanom to jasno kako je to možno, ker konec koncev potem pa seveda se vozijo, delajo nesreče, vemo pa, da enostavno ni možno.

Druga stvar, ki je, mi smo delali strategijo v Občini Brežice, kar se tiče romske problematike, treba je povedati, da od stotih sta samo dva predlagala, da bi želela delati in seveda, zdaj ko smo v teh razpravah, zakaj ne bi delali, je problem, da oni imajo že pri 18., 20. letih po 10, 15 tisoč evrov kazni, ki jih tako ne more izterjati, če gre v službo, dejansko se pa ve, seveda, da potem brez veze hodi v službo, ker mu tako in tako bodo za nekaj let stvari se odtrgale. Zato smatramo, da je nujno in zelo hitro, da se začnejo te stvari urejati. Jaz upam, da seveda tudi večina romske skupnosti, predvsem tiste, ki si želijo ustvariti kvalitetno življenje to podpirajo, vsekakor pa mislim, da osnovna je, da se začne že ali obvezen vrtec pred osnovno šolo, Kajti res je problem, če pride nekdo v prvi razred, pa še ne zna govoriti slovensko. Jaz mislim, da je to osnova. Potem pa drugo, da se držimo zakonodaje, da morajo otroci obvezno obiskovati šolo, kajti če ne bodo imeli vsaj osnovne izobrazbe, ne bodo šli tudi naprej. Kratkoročno pa, jaz mislim, da je treba nekaj nujno spremeniti, kajti tudi zadnjič, ko je bila pri nas policija, je sama jasno povedala, da izvrševanje kazenskih sankcij pri določenih strukturah socialnih sploh ni možno, zato ker, še enkrat poudarjam, socialnih transferov ni potrebno plačati. Kaj se nam še več dogaja? Enostavno sedaj tudi ne plačujejo tudi ostalih stvari in vse to je povezano na koncu, da pride do nasilja v družinah, nasilja na ulicah, nasilja povsod, in res, ne glede na to, da danes en del tistih, ki imajo škarje in platno pri tem, da nekaj naredijo, tu ni, jaz sem prepričan, da si bodo zelo dobro pogledali te posnetke, jih resno pozivam, da čim prej začnejo ukrepati, da spremenijo take zakone, ki bodo omogočili socializacijo njih, sobivanje in na koncu koncev tudi bodo omogočili, da bo manj kriminalitete.

Še nekaj naj povem. Govori se o dobrih primerih, o lastnini. Tudi mi v občini poskušamo zagotoviti, da bi lahko prišli do lastnine, do vode, do vse ostalo, vendar večinoma jih sploh ne želi imeti svojo lastnino, ki vedo, da bodo s tem prinesli tudi odgovornost. Zato jaz mislim, da je nujno, da se sprejme sprememba, sistemske spremembe, ki bodo omogočile bistveno večjo varnost, po drugi strani pa predvsem varnost občanov. Treba je pa povedati seveda, da so tudi izjemno ogrožene državne službe, nobeden to sicer uradno ne pove, vendar prepričan sem ali pa govorijo nam, da praktično so večinoma ogroženi, pa naj bo to celo od policije, šolstva, sociale in vsi ostali, da ne govorim v trgovinah, kjer se praktično ne upajo sploh prijaviti naši krajani več kraj in podobnega in definitivno je treba zagotoviti večjo varnost, več policistov na terenu in pa tako tudi seveda več ljudi na centru za socialo, še posebej v krajih ob meji, v Občini Brežice ali pa v Posavju, se je povečalo za desetkrat, obseg dela centrov za socialo, predvsem zaradi migrantske politike, zato ker praktično večina zdaj, ko prihajajo iz Slovenije, pravi, da so migranti mladoletni, kar pomeni, da se ukvarjajo z njimi, dejansko s temi vsemi problemi, ki bi se pa morali ukvarjati, pa enostavno ni časa. Zato jaz mislim, da je nujno, da se okrepijo praktično te inštitucije, in da seveda tudi izvajajo vse naloge tako kot je potrebno, enako kot uvajajo za nas občane, da uvajajo tudi za te posebne strukture.