Govor

Hvala lepa.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE NA VLOGO SVETA STARŠEV OSNOVNE ŠOLE VELIKA DOLINA V ZVEZI Z NAPADOM NA UČENCA OSNOVNE ŠOLE VELIKA DOLINA.

Na sejo so bili vabljeni: Mitja Bizjak, predsednik sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina, Ivan Molan, župan občine Brežice, Anja Zevnik, ravnateljica Osnovne šole Velika Dolina, Bogdan Palovšnik, podžupan občine Brežice in predsednik komisije za sprejem položaja romske skupnosti v občini Brežice, ki se je opravičil, Fredi Žibert, predsednik krajevne skupnosti Velika Dolina, Iztok Kose, član komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Brežice, doktor Robert Golob, predsednik vlade, magister Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, ki je opravičil prisotnost ministrstva, doktor Dario Felda, minister za vzgojo in izobraževanje, ki je tudi opravičil predstavnike ministrstva, da se ne bodo udeležili seje, Luka Mesec minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki prav tako nas obveščajo, da se opravičujejo neudeležbo predstavnika ministrstva na nujni 11. nujni seji Komisije. Vabljeni so tudi župani: doktor Peter Verlič Občina Grosuplje; Jože Simončič, župan Občine Šentjernej; Janez Kerin, župan Mestne občine Krško; magister Gregor Macedoni, župan Mestne Občine Novo mesto; Andrej Kavšek, župan Občine Črnomelj, ki se je opravičil; doktor Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje, ki ga nadomešča podžupan Gregor Košir; Martina Legan Janžekovič, županja Občine Metlika; Samo Pogorel, župan Občine Ribnica, ki se je tudi opravičil; magistrica Polona Kambič, županja Občine Semič; Jože Kapler, župan Občine Škocjan; Mateja Povhe, županja Občine Trebnje; doktor Simon Slokan, glavni inšpektor Inšpektorata Republike Slovenije za šolstvo; magister Senad Jušić, generalni direktor policije; Igor Juršič, direktor Policijske uprave Novo mesto; Urad predsednice Republike, Peter Svetina, varuh človekovih pravic, ki ga nadomešča doktor Jože Ruparčič; doktor Katarina Bergan, generalna državna tožilka Republike Slovenije, ki je dala le obvestilo, da se seje ne bo udeležila; Marina Novak Rabzelj, Center za socialno delo Posavje, direktorica; Andreja Osredkar, Center za socialno delo Posavje, enota Brejce, pomočnica direktorice; Rok Petje, vršilec dolžnosti direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti, so tudi napisali, da se bodo udeležili zaradi sprememb v vodstvu urada; Doktor Leonida Zalokar, ravnateljica Strokovnega centra Planina; Mojca Mihelič, predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev; magister Stane Baluh, nekdanji direktor Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti; se je tudi opravičil zaradi službene poti v tujini; Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov; Jožef Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije se je tudi opravičil; Zveza Romov za Dolenjsko. Se pravi vse ki ste se udeležili, še enkrat lepo pozdravljam.

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli vlogo Sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina z dne 18. junija 2024 po sklicu seje pa ste prejeli še predlog sklepov, ki smo jih pripravili danes in se objavi na e-klopi.

Pričenjam z obravnavo te točke in najprej mi dovolite na kratko nekaj uvodnih besed k današnji seji.

Romska problematika se je tako ali drugače že večkrat obravnavala v tem mandatu na delovnih telesih Državnega zbora. Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na 19. seji 4. oktobra obravnaval tri predloge zakonov, ki so bili vloženi s podpisi 5 tisoč volivcev, volivk in volivcev in so jih zastopali župani 11. občin jugovzhodne Slovenije in Posavja, dva od teh zakonov nista bila sprejeta, eden pa s precejšnjimi popravki. Podobno je bilo na Odboru za infrastrukturo, kjer je obravnaval še četrti zakon, to je Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o voznikih, ki tudi ni bil sprejet. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je romsko problematiko obravnaval na štirih sejah ter na 6. redni seji, decembra 2022 obravnaval deveto poročilo o položaju romske skupnosti Slovenije, na 7. redni seji obravnaval pobudo za ustanovitev pododbora za spremljanje romske problematike, ki jo je vložila SDS predlagatelja Anja Bah Žibert, pobuda ni bila sprejeta. Na 12. redni seji je obravnaval predstavitev aktivnosti Vlade glede urejanja položaja romske skupnosti v Sloveniji in tam je bilo sprejetih 5 sklepov, in na 15. seji je bilo obravnavano še 10. poročilo Vlade Republike Slovenije o položaju romske skupnosti v Sloveniji. Sklep je bil seznanitveni. Prav tako je to temo obravnavala tudi že Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti na 6. nujni seji na zahtevo SDS, tam smo tudi predlagali tri sklepe, ki niso bili sprejeti. Bil pa je sprejet sklep Poslanske skupine Svoboda, da se pripravi, da vladna komisija pripravi poročilo in to poročilo je pripravljeno, in to je bilo na kratko, kar je bilo povezanega z romsko problematiko v tem mandatu.

Sedaj pa predlagam, da začnemo obravnavo točke in bi dal besedo predsedniku Sveta staršev Osnovne šole Velika dolina, na kateri se je 10. junija 2023 zgodil fizični napad na učenca. Gospod Mitja Bizjak, imate besedo, izvolite.