Govor

Lepo pozdravljeni!

Pričenjam 11. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Člane in članice komisije ter vabljene lepo pozdravljam!

Na seji kot nadomestni člani sodelujejo s pooblastili, in sicer Anja Bah Žibert nadomešča poslanca Zorana Mojškerca, Rado Gladek nadomešča poslanca Andreja Hoivika in Sara Žibrat nadomešča Aleksandra Prosena Kralja.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem ste prejeli dnevni red, in sicer Vloga Sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina v zvezi z napadom na učence Osnovne šole Velika Dolina.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red določen tako, kot je bil predlagan s sklicem. Ob tem vas obveščam, da smo 1. 7. prejeli obvestilo Poslanske skupine Socialnih demokratov, 2. 7. pa še obvestilo Poslanske skupine Levica, v katerih napovedujeta obstrukcijo svojih članov na 11. seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnost. Bom ti dve obstrukciji prebral, tako da bo to ostalo zabeleženo tudi oziroma vidno ali pa slišano tudi za javnost, ki bo spremljala ali pa gledala komisijo.

Poslanska skupina Socialnih demokratov, zanjo vodja Jani Prednik, je poslal meni naslednji tekst:

"Spoštovani gospod Jože Tanko, v Poslanski skupini Socialnih demokratov v skladu z drugim odstavkom 65.(?) člena Poslovnika Državnega zbora napovedujemo obstrukcijo vseh naših članov komisije na 11. nujni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Obrazložitev: medvrstniško nasilje v izobraževalnih zavodih je nekaj, kar se mora obravnavati resno. Če do medvrstniškega nasilja pristopamo na popustljiv in lahkomiseln način, tvegamo ne le nadaljevanje takšnega nasilja, temveč prenos njegovih vzorcev v odraslost in širšo družbo. Poleg nasilnega reševanja sporov to velja tudi za vzorce, ki jih pogosto najdemo med razlogi za nasilje, diskriminacije na podlagi spola, narodnosti, vere ali finančnega stanja v družini vključenih otrok. Ker so razlogi za nasilje pogosto zelo zapleteni in ker z nepremišljenimi dejanji lahko samo še poslabšamo stanje, je potrebno to tematiko obravnavati preudarno in premišljeno. Predlog seje komisije, ki jih je posredovala Poslanska skupina SDS to nedvomno ni. Za ukrepanje v konkretnem primeru nasilja na Osnovni šoli Velika dolina so pristojni temu namenjeni organi, institucije, ki sledijo temu predpisanim postopkom. Seja delovnega telesa Državnega zbora ne sodi med omenjene organe, temveč delo pristojnih služb kvečjemu ovira z vmešavanjem v postopke, ki še potekajo. Poleg tega predlog obravnave tega primera na seji ob tem času, ko v ozadju primera nedvomno ni znano dovolj, nadalje škodi ugledu in splošnemu delu te komisije.

Glede na navedeno Poslanska skupina Socialnih demokratov pri obravnavi na razpravi na 11. nujni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ne bo sodelovala in glasovala."

Kot rečeno, podpisal je Jani Prednik.

Poslanska skupina Levice pa je za obrazložitev obstrukcije napisala naslednje:

"Spoštovani gospod Jože Tanko, v Poslanski skupini Levica v skladu z drugim odstavkom 65. člena Poslovnika Državnega zbora napovedujemo obstrukcijo vseh naših članov komisije na 14. redni Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Obrazložitev: Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je v osnovi namenjena obravnavi peticij oziroma vlog, to se pravi zahtev, predlogov, prošenj, pritožb, ugovorov ali drugih vlog državljank in državljanov, v katerih opozarja na določene probleme pri izvajanju zakonov in drugih aktov. To ne pomeni, da se mora sklicati seja komisije za vsako prejeto vlogo. Pismo sveta staršev, ki je priloženo kot gradivo za sklic te seje, namreč brez dvoma resen incident medvrstniškega nasilja širi na najsplošnejši konflikt med romsko in večinsko etnično skupnostjo, pri čemer ga s posploševanjem in zavajanjem dodatno podpihuje. Nedostojno in neprimerno je, da komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki bi morala pravzaprav opozarjati na posledice take retorike, služila kot platforma za širjenje nestrpnosti in kazanja s prstom. Medvrstniško nasilje je, kot vse vrste asocialnega vedenja, resen družbeni problem, ne le fizično, ampak tudi psihično nasilje. Spomnimo se tragične zgodbe iz maja letošnjega leta, kjer je bila posledica trpinčenja smrt otroka. Ne smemo pa si dovoliti, da se incidenti medvršinskega nasilja izrablja za obračunavanje z manjšinami in za medijske linče romskih skupnosti. V Poslanski skupini Levica iz navedenih razlogov na 11. nujni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ne bomo sodelovali, doktor Matej T. Vatovec.

Sedaj dajem pa še postopkovni predlog poslanki svobode, kolegici Sari Žibrat. Izvolite, imate besedo.