Govor

Hvala lepa.

Lep pozdrav vsem! Verjetno ste seznanjeni, spoštovani predsednik, da je Slovenska demokratska stranka vložila predlog za sklic javne predstavitve mnenj glede predloga sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestine konec maja. 30. maja je Vlada na svoji 105. redni seji sprejela predlog tega sklepa. V skladu s 46. členom Poslovnika Državnega zbora lahko delovno telo, torej ta Odbor za zunanje zadeve, za pridobivanje informacij opravi javno predstavitev mnenj, na katero povabi strokovnjake in druge osebe, ki bi lahko podale koristne informacije. To je še posebej pomembno zaradi tega, ker s sprejetim sklepom Vlade, da je vlada napačen signal, in sicer predstavlja nagrado terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad 7. oktobra na Izrael. S takšnim predlogom vlada pošilja napačno sporočilo, ki bi imelo tudi negativne posledice za Republiko Slovenijo, zato je o vprašanju priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države potrebno širše soglasje, predvsem pa širša razprava. Nič se ne bo zgodilo od danes do jutri, zastavlja pa se vprašanje, kakšne posledice bo imelo takšno priznanje za Republiko Slovenijo, če v tem trenutku Slovenija podpre Palestino, tudi zato, ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom. Že skoraj dve desetletji bo, odkar so imeli v Palestini zadnje volitve. Državo namreč vodi teroristična organizacija Hamas, ki je tudi spodbudila zadnjo vojno. Rešitev dveh držav je blokirala palestinska stran, zato je potrebno poudariti, da bi v primeru trenutnega priznanja Palestine s strani Republike Slovenije, bi s tem naša država tudi priznala, legitimirala in opravičila vsa teroristična dejanja Hamasa. Palestina mora najprej izvoliti novo, demokratično legitimno vodstvo, ki bo sogovornik na pogajanjih. Če bo seveda izpolnjen določen pogoj, in to je priznanje izraelske države. Sedaj je namreč njihov cilj uničenje te države, torej Izraela.

V skladu s tem predlagamo, da se opravi javna predstavitev mnenj. Namen te javne predstavitve je opraviti razpravo, razpravo, ter pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti glede tega izjemno občutljivega za Republiko Slovenijo in za celotno mednarodno okolje pa tudi občutljivega zunanjepolitičnega vprašanja.

Vsebinski okvir in nekatera ključna vprašanja, na katera pričakujemo, da bo javna predstavitev mnenj podala odgovore so, prvič, kakšne zunanjepolitične posledice bi imelo priznanje države Palestine za Republiko Slovenijo, Evropsko unijo in širši mednarodni prostor. Drugič, v tej javni predstavitvi mnenj bi morali dobiti tudi odgovor na vprašanje, ali bi o tem vprašanju morala Republika Slovenija doseči soglasje z našimi zavezniki v zvezi Nato in v Evropski uniji. In tretjič, slišati bi morali, kakšna so stališča strokovnjakov in druge zainteresirane javnosti glede predloga sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestina. Ponovno poudarjam, da je ta javna predstavitev mnenj nujna, hitrost, s katero se sedaj ti postopki odvijajo, niso potrebni in zaradi tega, spoštovani predsednik, predlagam, da daste na glasovanje predlog, da se opravi javna predstavitev mnenj, tako kot predlagamo v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke.

Hvala.