Govor

Hvala lepa.

Torej nadaljujemo s to sejo. Pozdravljam vse prisotne!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli tudi predlog dnevnega reda seje odbora. Ker nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo tako na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O PREDLOGU SKLEPA O PRIZNANJU NEODVISNOSTI IN SUVERENOSTI DRŽAVE PALESTINA.

Predlog je v obravnavo Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora predložila Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. V imenu predlagatelja, naj bi pri obravnavi sodeloval gospod Janez Janša, ker pa smo prejeli obvestilo o obstrukciji, torej bo na tej, ga na tej seji ne bo.

K obravnavani točki dnevnega reda so bili tako vabljeni, kot sem že povedal, predlagatelj gospod Janez Janša in pa Tanja Fajon, ministrica za zunanje evropske zadeve.

Članice in člani odbora ste se seznanili z gradivom in sicer s predlogom Poslanske skupine SDS za razpis posvetovalnega referenduma z dne 4. 6. 2024, ki je objavljen tudi na spletnih straneh Državnega zbora. In pa seveda z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 4. 6. 2024.

Naj torej poudarim, da bo odbor na tej seji, ko smo v prvi fazi, razpravljal in po končani razpravi glasoval o naslednjem predlogu mnenja: "Odbor za zunanjo politiko meni, da je Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o Predlogu sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestina primeren."

Torej na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora odbor zgolj glasuje in sprejme mnenje, ali je podan predlog primeren ali ni. To mnenje odbora pa za Državni zbor sicer ni zavezujoče. V primeru, da Državni zbor sprejme sklep o razpisu predlaganega referenduma, odbor obravnava in pripravi Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma in šele v tej fazi je možno amandmiranje predloga odloka.

Prehajamo torej na razpravo o Predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestine.

Za dopolnilno obrazložitev seveda ne morem zaprositi predlagatelja, ker ga ni, sprašujem pa, če želi besedo predstavnica Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, gospa Tanja Fajon? (Da.)

Izvolite.