Govor

Spoštovani kolegice in kolegi, vsi vabljeni, ostali prisotni!

Pričenjam 21. sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: Milan Jakopovič, Franc Rosec, Andreja Kert, na seji pa bodo kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelovali Anton Šturbej ter Jožica Derganc.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. V skladu s prvim odstavkom 65. člena Poslovnika, bi na prošnjo Banke Slovenije predlagal, da odbor obravnava točke v naslednjem vrstnem redu: 4., 1., 2., 3. in 5. točke, da bo lahko zagotovljena ustrezna prisotnost predstavnikov inštitucij pri posameznih točkah. Ali kdo temu nasprotuje? (Ne.)

Ker v poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje ter s spremenjenim vrstnim redom obravnave posameznih točk.

Sedaj pa že prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA - LETNO POROČILO BANKE SLOVENIJE 2023 Z LETNIM OBRAČUNOM BANKE SLOVENIJE ZA LETO 2023, KI JE SESTAVNI DEL TEGA POROČILA, IN FINANČNI NAČRT BANKE SLOVENIJE ZA LETO 2024, EPA 1558-IX.

Odbor bo poročilo obravnaval kot matično delovno telo v skladu s četrtim odstavkom 41. člena Poslovnika Državnega zbora. Poročilo je Banka Slovenije poslala na podlagi 49. člena Zakona o Banki Slovenije. Odbor je prejel tudi mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance.

K tej točki so vabljeni predstavniki Banke Slovenije in Ministrstva za finance, del gradiva pa je označen z varstvom podatkov, zato vas vse prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v takem primeru sejo potrebno zapreti za javnost.

Uvodno besedo bom dal predstavniku Banke Slovenije, guvernerju magistru Boštjanu Vasletu, preden pa predam besedo, bi pa samo še vljudno pojasnil, gospod guverner, da smo z vsem dolžnim razumom sledili vašemu predlogu zaradi drugih objektivnih zadolžitev ter vas uvrstili na 1. točko dnevnega reda, če pa uporabim vaš jezik, smo s tem mogoče povzročili v dobavni verigi razpravljavcev oziroma ostalih informacij določena tveganja, zato si ne želimo v šoku in vas pri razpravi pozivam k učinkovitosti, kar prevedeno pomeni 10 minut.

Beseda je vaša.