Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 29. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: Soniboj Knežak, doktor Matej Tašner Vatovec in Zvonko Černač. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: magister Dejan Premik namesto magistra Darka Krajnca, magister Rastislav Vrečko namesto Bojana Čebele in Vera Granfol namesto Andreje Živic.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prvič, spremembe in dopolnitve Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, drugič, Poročilo o delu in finančnem poslovanju FIHO v letu 2023, in pod točko 3 Razno. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO - SPREMEMBE IN DOPOLNITVE PRAVILNIKA O MERILIH IN POGOJIH ZA UPORABO SREDSTEV FUNDACIJE ZA FINANCIRANJE INVALIDSKIH IN HUMANITARNIH ORGANIZACIJ V REPUBLIKI SLOVENIJI.

Gradivo je objavljeno na spletni strani Državnega zbora. K točki so bili vabljeni FIHO, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije.

Odbor bo spremembe in dopolnitve pravilnika obravnaval na podlagi 112. in 169.a člena Poslovnika Državnega zbora. Državni zbor pa daje soglasje k spremembam in dopolnitvi pravilnika na podlagi prvega odstavka 14. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in drugega odstavka 16. člena Odloka o ustanovitvi FIHO.

Za dopolnilno obrazložitev dajem besedo direktorju FIHO, gospod Borut Sever, izvolite.