Govor

Dober dan, spoštovane kolegice in kolegi! Pričenjam 25. nujno sejo Mandatno-volilne komisije in vas vse skupaj lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so se z današnje seje opravičili kolegi Ferenc Horvat, Bojana Muršič, Matej Tašner Vatovec in pa Jelka Godec. Imamo pa tudi nekaj pooblastil, in sicer Sara Žibrat nadomešča magistrico Almo Intihar, Andreja Živic nadomešča Tamaro Vonta, magister Dejan Premik nadomešča magistra Darka Krajnca in Sandra Gazinkovski nadomešča magistrico Natašo Avšič Bogovič.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka, Predlog odloka o notranji organizaciji služb Državnega zbora. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik te točke, je določen tako, kot je bil s sklicem tudi predlagan.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ODLOKA O NOTRANJI ORGANIZACIJI SLUŽB DRŽAVNEGA ZBORA, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem.

Seja je bila sklicana na podlagi zahteve poslanskih skupin Svoboda, Nova Slovenija - Krščanski demokrati, Socialni demokrati, Levica in poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti z dne 19. junij 2024. Glede na to so se v skladu z drugim odstavkom 129. člena Poslovnika amandmaji k predlogu odloka lahko vlagali do začetka današnje obravnave. Prejeli ste naslednje gradivo: predlog odloka, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 26. junij 2024. K tej točki dnevnega reda sem vabila magistra Boruta Sajovica kot prvopodpisanega predlagatelja in zakonodajnopravno službo.

Pričenjam torej obravnavo predloga, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga odloka.

Želi predstavnik predlagatelja podati dopolnilno obrazložitev? Izvolite, Borut Sajovic.