Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, dobro jutro!

Pričenjam 70. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani odbora: tako sem prejel pooblastilo, in sicer, poslanec Anton Šturbej nadomešča poslanca Žana Mahniča, poslanec Rado Gladek nadomešča poslanca Janeza Janšo in pa poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanca Dušana Stojanoviča.

Lepo pozdravljam vse navzoče!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

7. 6. Ste prejeli predlog za širitev dnevnega reda s točkama 1.a in 1.b, zato najprej glasujemo o predlogu za širitev s točko 1.a.

Glasujemo. Navzočih je 10 članic in članov odbora, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj pa glasujemo še o predlogu za širitev s točko 1.b.

Glasujemo. Navzočih je 10 članic in članov odbora, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Tako je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem in z izglasovanima širitvama.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO. Kot ste seznanjeni, je ta točka uvrščena na dnevni red seje Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Tako kot vedno, bi izbrali en sklop vprašanj, potem pa bi besedo za odgovore predal gospe ministrici.

Še enkrat bi rad opozoril / oglašanje iz ozadja/ - ja, se opravičujem, državnemu sekretarju, ja - še enkrat bi opozoril glede poteka te točke. Naj vas spomnim na smiselno uporabo 245. in 246. člena Poslovnika glede postavitve vprašanj, ki ne sme trajati več kot 3 minute, odgovor predstavnika Vlade traja 5 minut. Tako kot običajno, lahko poslanec na seji postavi dve vprašanji, torej največ dve ustni vprašanji, možno je tudi dopolnilno vprašanje poslanca, ki lahko traja 2 minuti in pa odgovor predstavnika Vlade, ki lahko traja 3 minute.

Tako, da bi seveda sedaj že predal besedo kolegom poslankam in poslancem. Želi kdo besedo? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Zato prehajamo na 1.A TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O PARTNERSTVU MED EVROPSKO UNIJO IN NJENIMI DRŽAVAMI ČLANICAMI NA ENI STRANI TER ČLANICAMI ORGANIZACIJE AFRIŠKIH IN KARIBSKIH IN PACIFIŠKIH DRŽAV NA DRUGI STRANI.

Predlog zakona je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora z dne 31. 5. 2024. 7. junija ste prejeli tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe in 11. junija 2024 tudi mnenje Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve.

Tako pričenjam z drugo obravnavo Predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo o tem predlogu zakona. Torej, sedaj pa dajem besedo državnemu sekretarju na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, gospodu Marku Štucinu.

Izvolite.