Govor

Robert Glavaš

Hvala, gospod predsednik.

Ostali člani Odbora za obrambo! Kot je bilo že rečeno, ta vojaška strategija je nastajala kar nekaj časa, seveda na podlagi stare tako imenovane obrambne strategije, seveda z dodelavo in modernizacijo, če temu rečem, celotnih dokumentov na nivoju ministrstva. Seveda smo mi to našo vojaško strategijo pripeljali do tega, da so, kot je že državni omenil, vse tri strategije usklajene in seveda gredo v isto smer.

Sama vojaška strategija je razvojno usmerjevalni vojaški dokument Slovenije, ki dejansko na strateškem nivoju opredeljuje izvajanje vojaške obrambe in vlogo Slovenske vojske v tej vojaški obrambi. In seveda skozi poglavja, in bom nekaj več povedal o njih kasneje, tudi jasno zapišemo, na kakšen način bomo izvajali obrambo, tako v zavezništvu ali v kolektivni obrambi oziroma tudi samostojno, kot neka nacionalna zgodba. Ta vojaška strategija je izdelana na podlagi, kot je že omenjeno, obrambne strategije in seveda tudi resolucije, resolucije Republike Slovenije, ki izhaja v Strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije. Pomemben poudarek pri tej celotni zgodbi je seveda namenjen zagotavljanju zmožnosti naraščanja sil Slovenske vojske. Mi se moramo vsi zavedati, da v nekem času, ko bo potrebno naraščati sile, moramo najti sistem, na kakšen način bomo pričeli z naraščanjem sil. In tu smo seveda v svojem poglavju, v nekaj poglavjih tudi to zapisali. Samo strategijo smo oblikovali skozi tri področja, se pravi, najprej cilji, kaj želimo doseči, način, na kakšen način bomo to izvedli in seveda na koncu tudi viri, da ne govorim samo o finančnih virih, govorimo tudi o kadrovskih virih, se pravi vzdrževanje sil, naraščanje sil in seveda tudi vzdrževanje sil skozi določene aktivnosti, ali je to kriza ali je vojna. In to smo, kot sem rekel, zapisali.

Če se zdaj osredotočimo še na 5.in 6. šesto poglavje, ki je za nas ključno. Seveda, tu zajemamo vse postopke, jaz temu rečem postulate, kako in na kakšen način na strateško vojaškem nivoju Slovenska vojska vidi ta sistem. In seveda podlage, kot sem že omenil, so v različnih dokumentih, ki jih je parlament sprejel. Seveda skušamo povedati, kaj pomeni, v kolikor bomo v zavezništvu delovali kot kolektivna obramba, kakšne so naše naloge in seveda v sodelovanju z določenimi Natovimi in evropskimi dokumenti tudi pripeljali Slovensko vojsko in seveda obrambni sistem do te mere, da bo lahko podprl tudi določene sile, ki bodo pač prihajale skozi naše ozemlje. Se pravi, če govorimo o strateškem premiku oziroma o podpori države gostiteljice v nekem času, seveda. Na drugi strani se pa moramo tudi zavedati, da določene sile nacionalne obrambe, in je že državni sekretar omenil, okrog prostorskih sil, ki jih ustanavljamo, moramo pa tudi jasno zapisati, in smo zapisali, na kakšen način bomo naraščali, kje mi vidimo največje težave. In to smo zapisali potem v 7. poglavju skozi določene izzive. Tako da suma sumarum lahko rečem, da je ta vojaška strategija prvi tovrstni dokument, s katerim smo skušali prikazati vsem nam, predvsem vojaškemu delu, se pravi neko osnovno bazo, na kakšen način bomo funkcionirali v bližnji prihodnosti in to je bistvo. Seveda, tukaj se ne bomo ustavili. Mi moramo na podlagi tega pregledati vojaško doktrino kot tako, kako in na kakšen način bomo lahko funkcionirali, spremeniti določene taktične postopke, ampak to je naša notranja, notranja zgodba, ki jo seveda tudi pripravljamo, in jaz upam, da bomo v kratkem tudi to naredili.

Skratka, če lahko zaključim. Vojaška strategija je, kot smo rekli, vojaško usmerjevalni vojaški dokument, ki je za vsakega od nas dober, da lahko vidi, v kakšni smeri in na kakšen način bo Slovenska vojska pristopila k naraščanju sil, obrambi države, tako v zavezništvu, govorimo o obeh zavezništvih, kakor tudi na samem nacionalnem ozemlju. 3. člen Washingtonske pogodbe jasno govori, kaj je naša naloga v nacionalni obrambi in kaj je potem naprej do 5. člena oziroma 444,7 člen Evropske unije, kjer govori podobno kot 3. in 5. člen Natovih zavez oziroma Washingtonske pogodbe.

Zaenkrat toliko, pa mogoče vsebinsko nekoliko več kasneje, ko bomo mogoče skozi razpravo... Hvala.