Govor

Hvala lepa.

Odpiram razpravo. Ugotavljam, da ni želje po razpravi.

Torej, gremo na glasovanje, na glasovanje pa dajem naslednji predlog sklepa: "Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije imenuje magistrica Andreja Sedej Grčar.

Glasujemo. Za je glasovalo 9 poslank in poslancev, 2 proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti 2.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In zaključujem to točko dnevnega reda, gospodu Razdrihu pa se zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na 3.b TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG SKLEPA O SESTAVI IN IMENOVANJU PREDSEDNICE, PODPREDSEDNIKA, ČLANOV IN NAMESTNIKOV ČLANOV PREISKOVALNE KOMISIJE O UGOTAVLJANJU IN OCENI DEJANSKEGA STANJA O PRIMERIH UKRADENIH OTROK. Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli poziv poslanskim skupinam k predlaganju kandidatov, potem dodaten poziv poslanskim skupinam k predlaganju kandidatov, predloge poslanskih skupin in pa delovno besedilo predloga sklepa z dne 12. 6. 2024.

Državni zbor je na seji 22. maja 2024 odredil predmetno parlamentarno preiskavo. Navedena parlamentarna preiskava je odrejena na zahtevo tretjine poslancev, zato je potrebno pri njeni sestavi upoštevati peti odstavek 6. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi, v skladu s katerim imajo vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov, predsednik preiskovalne komisije pa se imenuje izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave.

Po odreditvi parlamentarne preiskave so bile poslanske skupine pozvane, da sporočijo svoje predloge o zastopanosti v preiskovalni komisiji. Do 11. junija 2024 so svoje predloge posredovale poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, Socialnih demokratov in Nove Slovenije - krščanskih demokratov, ki so v preiskovalno komisijo predlagale vsaka po enega člana in enega namestnika člana. V Poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti ter Svoboda sta sporočili, da v preiskovalno komisijo ne bosta predlagali članov. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je podala tudi predlog za predsednico preiskovalne komisije, nobena od poslanskih skupin pa ni podala predloga za podpredsednico ali podpredsednika preiskovalne komisije.

Glede na to, da mora imeti preiskovalna komisija najmanj pet članov, kar je pogoj za njeno delovanje ter upoštevaje, da dve poslanski skupini nista predlagali članov v preiskovalno komisijo, so bile 11. 6. preostale poslanske skupine dodatno pozvane, da v preiskovalno komisijo predlagajo po najmanj dva člana in namestnika članov ter da podajo tudi predlog za podpredsednico oziroma podpredsednika preiskovalne komisije do začetka današnje 24. seje Mandatno-volilne komisije.

Na podlagi dodatnega poziva sem prejela še predloge Poslanske skupine SDS, ki v preiskovalno komisijo predlaga tri člane in tri namestnike članov, podala pa je tudi predlog za podpredsednico preiskovalne komisije. Glede na določbo petega odstavka 6. člena Poslovnika, po kateri imajo vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov, imajo tako vse poslanske skupine, ki bodo sodelovale v preiskovalni komisiji po tri mesta. Preiskovalna komisija bo tako imela devet članov in devet namestnikov članov. V Poslanski skupini Nova Slovenija in Socialni demokrati imata torej prav tako po tri mesta, pri čemer imata trenutno dve prosti mesti, na kateri imata možnost predlagati svoja člana in namestnika člana. Tako kot v Poslanski skupini Italijanske in madžarske narodne skupnosti ter Svoboda, tudi Poslanka skupina Levica v preiskovalno komisijo ni predlagala svojega člana.

Kot delovno gradivo ste prejeli predlog sklepa v katerega so vključeni predlogi Poslanskih skupin, posredovani do sklica razširitve seje Mandatno-volilne komisije, dne 12. 6., prav tako pa bomo v besedilo sklepa vključili vse naknadno prejete predloge, torej te, o katerih sem zdaj govorila. Sedaj pa odpiram razpravo. Ugotavljam, da ni želje. Torej jo zaključujem.

In dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: "Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov navedene preiskovalne komisije v predlaganem besedilu."

Glasujemo. Za je glasovalo 11 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA - ADMINISTRATIVNE ZADEVE.

V okviru te točke bomo obravnavali obvestilo poslanca Branka Zlobka o opravljanju dopolnilnega dela. Obvestilo poslanca z dne 28. maj 2024 ste prejeli v sistem Udis. Iz tega obvestila izhaja, da bo opravljal pedagoško delo pri Lovski zvezi Slovenije, on je namreč predavatelj in o zakonodaji, o zakonodaji s področja orožja, prekrškov, javnih zbiranj in ostale zakonodaje, ki ureja področje lovstva. Poleg tega člane usposablja za rokovanje z orožjem, vodi tečaje za lovovodje in mentorje ter sodeluje na različnih delavnicah na lokalnem, regijskem in državnem nivoju.

Poslanec navaja, da bo pedagoško delo opravljal v obsegu okrog 50 ur letno ter na način, da to ne bo vplivalo na izvrševanje njegove poslanske funkcije. Glede na vrsto dejavnosti, ki jo namerava opravljati, lahko ugotovim, da gre za izjemo od prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti iz prvega odstavka 13. člena Zakona o poslancih, in sicer za pedagoško delo. Ali želi kdo razpravljati? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Na glasovanje torej dajem naslednji predlog sklepa: "Mandatno-volilna komisija se je v skladu s 13. Členom Zakona o poslancih seznanila z obvestilom poslanca Branka Zlobka z dne 28. maja 2024, da bo do petine polnega delovnega časa potrebnega oziroma določenega za redno opravljanje dejavnosti, opravljal pedagoško delo pri Lovski zvezi Slovenije ter na obvestilo ni imela pripomb."

Glasujemo. Za je glasovalo 12 poslank in poslancev, 1 je bil proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti 1.)

Zaključujem glasovanje oziroma ugotavljam, da je sklep sprejet.

In zaključujem to točko dnevnega reda, zaključujem tudi 24. sejo Mandatno-volilne komisije.

Lep dan želim!