Govor

Dobro jutro!

Pričenjam 24. sejo Mandatno-volilne komisije!

Vse članice in člane pa tudi vabljene prav lepo pozdravljam!

Imamo nekaj opravičil in nekaj nadomeščanj, in sicer se s seje opravičuje Janez Cigler Kralj, opravičuje se tudi Anja Bah Žibert, potem pa magistrica Tamara Kozlovič nadomešča Tamaro Vonta, Rado Gladek nadomešča Alenko Jeraj, Teodor Uranič nadomešča Jurija Lepa, Tereza Novak nadomešča magistra Boruta Sajovica in Milan Jakopovič nadomešča doktorja Mateja Tašnerja Vatovca.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Predlog za imenovanje članov Nacionalnega sveta za kulturo, 2. točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Velenju, 3. točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Celju, in 4. točka - Administrativne zadeve.

Potem pa sem 4. junija in 12. junija predlagala razširitev dnevnega reda seje, z naslednjima točkama, in sicer, 3.a - Predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije in 3.b - Predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju in oceni dejanskega stanja o primerih ukradenih otrok. Želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev seje? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje, z novo 3.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 12 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

In zdaj še predlagana razširitev s 3.b točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 12 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Kot običajno ste nekatera gradiva prejeli v varovani predal v sistemu UDIS zaradi varstva osebnih podatkov, zato vas tudi tokrat prosim, če jih nameravate navajati, da me predhodno o tem seznanite, da bomo sejo v takem primeru zaprli za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANOV NACIONALNEGA SVETA ZA KULTURO.

Tega je Državnemu zboru predložila Vlada. Del gradiva je objavljen na spletni strani Državnega zbora, obrazložen predlog pa v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabila Ministrstvo za kulturo, seje pa se udeležuje državni sekretar, magister Marko Rusjan, ki ga lepo pozdravljam.

Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo določa, da je Nacionalni svet za kulturo neodvisno telo, ki usmerja nacionalno strategijo za kulturo. Predsednika in šest članov sveta imenuje Državni zbor na predlog Vlade za obdobje petih let in po tem obdobju so lahko tudi ponovno imenovani. Aktualni predsednici in članom Nacionalnega sveta za kulturo poteče mandat 26. septembra letos, zato je potrebno novo imenovanje za naslednji petletni mandat. Vlada predlaga Državnemu zboru, da v Nacionalni svet za kulturo za mandatno obdobje petih let imenuje za predsednika Jurija Krpana, za člane pa Uroša Korenčana, Francija Krevha, Tanjo Petrič, Martina Srebotnjaka, Majdo Širca Ravnikar in doktorico Kajo Širok.

Izvolite, gospod državni sekretar.