Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Najprej bi povedala, da bom sejo, 27. sejo Odbora za pravosodje kot podpredsednica vodila jaz in pričenjam 27. sejo Odbora za pravosodje.

Zadržanih in upravičenih nadomestnih članov ni.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA SKUPNEGA POROČILA O DELU DRŽAVNIH TOŽILSTEV ZA LETO 2023, ki je bilo 15. 4. objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Državnotožilskega sveta z dne 30. 5. 2024 in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 11. 6. 2. 2024.

K tej točki dnevnega reda smo vabili Vrhovno državno tožilstvo, Državnotožilski svet, Ministrstvo za pravosodje in Državni svet.

Skupno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2023 je v Državnem zboru posredovala generalna državna tožilka skladno s prvim odstavkom 150. člena Zakona o državnem tožilstvu, Odbor za pravosodje pa ga bo obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora.

Pričenjamo z obravnavo skupnega poročila o delu državnih tožilstev za leto 2023. Želi besedo predstavnica Vrhovnega državnega tožilstva, generalna državna tožilka doktor Katarina Bergant? (Da.)

Izvolite besedo, hvala.