Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj.

Pričenjam 45. nujno sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da na seji kot nadomestne članice oziroma člani odbora s pooblastilom sodelujejo: poslanec Zoran Mojškerc namesto poslanca Tomaža Lisca, Andrej Kosi namesto poslanca Franca Breznika, poslanec Anton Šturbej namesto poslanca Franca Rosca, poslanec Franci Kepa namesto poslanke Suzane Lep Šimenko, poslanec Jožef Horvat namesto poslanca Jerneja Vrtovca, poslanec Jurij Lep namesto poslanca Jerneja Žnidaršiča in poslanka Sandra Gazinkovski namesto poslanca Lenarta Žavbija.

S sklicem ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Tako prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER POBUDO DRUŽBE ADDIKO BANK D.D., LJUBLJANA ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI 78., 137., 138. IN 144. ČLENA ZAKONA O OBNOVI, RAZVOJU IN ZAGOTAVLJANJU FINANČNIH SREDSTEV.

Predlog za začasno zadržanje izpodbijanih določb Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 24. 5. posredovalo pobudo družbe Addiko Bank d.d., Ljubljana za začetek postopka za oceno ustavnosti navedenih določb Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki je označena z varstvom podatkov in določilo desetdnevni rok za odgovor Državnega zbora glede Predloga za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb. Odboru sta bili v zvezi s predlogom za zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb posredovani mnenje Vlade in Zakonodajno-pravne službe. Za to so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje. K obravnavi te točke so vabljeni Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba. Kot gradivo ste prejeli pobudo na Ustavnem sodišče z dne 24. 5. 2024 pod oznako varstva podatkov, mnenje Zakonodajno-pravne službe ter mnenje Vlade Republike Slovenije. Prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v takem primeru sejo potrebno zapreti za javnost.

Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Lenči Arko Fabjan. Izvolite.