Govor

Hvala. Lepo pozdravljeni tudi z moje strani! Vlada Republike Slovenije predloga zakona o spremembi zakona, ki je danes pred vami, ne podpira. Sprva bi želela izpostaviti, da je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pripravilo ustreznejši predlog novele ZUVRA, ki bo v kratkem obravnavan na Vladi Republike Slovenije. Vladni predlog poleg ustreznejše opredelitve pravne pomoči vsebuje tudi predlog nadomestila ribičem za povračilo škode zaradi oviranega gospodarskega ribolova. Nadomestilo je nujno potrebno zaradi stalne prisotnosti tujih plovil v morju Republike Slovenije, ki ovirajo opravljanje rednega gospodarskega ribolova slovenskih ribičev in imajo ti izpad rednega dohodka. Na tem mestu pojasnjujem, da se nadomestilo izplačuje že od leta 2018 dalje, tokratna novela pa je nujno potrebna zaradi spremenjene zakonodaje EU na področju državnih pomoči.

Nadalje je v noveli ZUVRAS, ki jo je pripravilo ministrstvo, tudi ustrezneje opredeljena pravna pomoč ribičem. Poudarjam, da je predlog že medresorsko usklajen. Glede novele ZUVRAS, ki jo obravnavamo danes, pa bi želela izpostaviti, da je Republika Slovenija že po trenutni pravni ureditvi dolžna kriti stroške, ki nastanejo v zvezi s pravno pomočjo in s postopki pred organi Republike Hrvaške. Vlada Republike Slovenije pa bo v že pripravljenem predlogu na zakonski ravni uredila tudi povračilo varščin in v primeru prisilne izterjave povračila glob, denarnih kazni ter stroškov. Do sedaj je bilo navedeno namreč urejeno na ravni vladne uredbe, kar pa ni nomotehnično ustrezno.

Glede predloga poslancev je potrebno izpostaviti tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, ki je izpostavilo nedodelanost obravnavanega predloga spremembe zakona, pri čemer ponovno poudarjam, da predlog tudi ni mogoče ustrezno amandmirati, saj je poleg področja pravne pomoči potrebno urediti tudi področje nadomestil ribičem. Ministrstvo vseskozi podpira ribiče, razume njihove stiske ter išče rešitve. Predloga, ki ga obravnavamo danes, pa zaradi njegove nedodelanosti in neustreznosti ne more podpreti. Hvala.