Govor

Hvala lepa, predsedujoča, za besedo. Sicer se je zdaj malo poleglo pa je bolj mir v tem prostoru, ki je manjši. Upam, da boste v prihodnje, predsednica, zagotavljali, da bo takšen mir in ne tako, kot se je seja začela. Jaz vem, da je povolilni teden težek, ampak neki vzkliki oziroma opazke ob tem, da so nekateri člani upravičeni, res niso potrebni.

Skratka, današnja zakonska novela, ki smo jo v Slovenski demokratski stranki vložili 23. maja je pravzaprav odgovor na izjemno težko situacijo v kateri so se znašli slovenski ribiči. To ni rešitev v smislu obljub, ki smo jih vajeni s strani te koalicije. To je konkretna rešitev za stisko v katero so pahnjeni, ne po svoji krivdi, ampak zato, ker so spoštovali odločitve in tudi, bom rekla, usmeritve, ki so jih sprejemali s strani odgovornih, se pravi Vlade.

Z novelo pravzaprav razširjamo pomoč države, ki je sedaj nekako veljala v obstoječem zakonu na področju pravne pomoči, in sicer jo razširjamo s tem, da se ribičem omogoči tudi finančna pomoč za vse izrečene, izterjane globe. Skratka, sama zakonska novela ni obsežna, je pa zagotovo ta trenutek bistvena. In zato smo jo tudi predlagali po skrajšanem postopku. Cilj predloga zakona, da ga natančno opredelim je, da se zagotovi slovenskim ribičem, ki so fizične ali pravne osebe, ki so državljani Republike Slovenije ali imajo sedež v Republiki Sloveniji in so imetniki dovoljenja za gospodarski ribolov, zoper katere je pred organi Republike Hrvaške kljub opravljanju te dejavnosti v skladu z razsodbo uveden prekrškovni ali kazenski postopek. Se pravi, da se tem ribičem nudi s strani Republike Slovenije o pravni tudi finančno pomoč ter izplača plačani ali izterjani ali izrečeni znesek globe o prekrških, ki so nastali zaradi te dejavnosti. Vemo kaj se je zgodilo 16. maja 2024, ko je Evropsko sodišče seznanilo, da v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Republiki Hrvaški zaradi kazni za ribolov v Piranskem zalivu odločajo, in to soglasno, da pritožbe niso dopustne. Zato je sodišče bilo mnenja, da so tožbe slovenskih ribičev neutemeljene v smislu 35. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in jih je zato potrebno zavrniti.

Potrebno je pri tem poudariti, da so slovenski ribiči, ki so res že siti obljub, siti obljub, ki ne zaupajo več pravzaprav, da jim bo država nudila širšo pomoč kot sedaj, da so takšno razsodbo pravzaprav pričakovali tudi zato, ker Slovenija do sedaj ni uspela v nobeni tovrstni pritožbi. Se pravi, tudi 2019 pred sodiščem Evropske unije. Skratka, seveda vedo, da uživajo neko podporo, ki pa je pravzaprav ta trenutek zgolj načelna in seveda do neke mere. Mi želimo, da se te obljube konkretizirajo, zato smo tudi predlagali konkretno novelo. Veste, to, da pristojna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić obžaluje odločitev sodišča in da zunanje ministrstvo izjavi, da se stanje na morju ni spremenilo, ribičem, ki so prejeli te globe, ne daje kaj dosti. To se zavedajo, ampak globe nad njimi visijo kot Damoklejev meč. In predvsem, in to je zelo pomembno, spoštovani, so povedane njihove besede, ki pravijo, da v tem delu Piranskega zaliva ne lovijo več in da ne bodo šli več loviti, kajti kazni, ki so nad njimi, teh je preveč in nočejo imeti dodatnih težav.

Zdaj, teh kazni se je nekako nabralo okvirno že za 3,4 milijona evrov. Danes seveda nismo tukaj zato, da polemiziramo ali razpravljamo o odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, je pa nekaj, da je ta zagotovo odraz šibkosti, šibkosti naše politike, predvsem v tem primeru tudi zunanje politike in seveda povsem pokazatelj zgrešenih prioritet. To so problemi Republike Slovenije, to so problemi državljank in državljanov Republike Slovenije. Po vašem priznanju Palestine, ni za to noben mrtev manj, imamo pa tukaj problem ribičev, ribičev, ki ne vedo kako ravnati naprej in žalostno je, da se ob tem nekateri posmehujejo. Predstavljajte si sebe, da imate milijonsko kazen, nekateri od teh, ki imajo pač prijavljen gospodarsko družbo, imajo tudi že skupaj milijonskih kazni. Na sestanku s predsednikom Vlade pa prihajajo takšni predlogi, kot se bomo individualno pogovarjali in tako naprej. Skratka, mene veseli kar sem sicer slišala včeraj na seji Državnega sveta, pristojni seji delovnega telesa, da Vlada ima sedaj že rešitev in da jo vlaga. Zdaj, rešitev je danes na mizi, Vlada ne potrebuje nobene nove rešitve. Če karkoli v tem predlogu ni zadostno rešeno ga lahko danes popravimo z amandmaji. Zakon v petek sprejmemo in na podlagi zakona, ki določa, da se ribičem na podlagi vlog za prejete izterjane globe povrnejo ti stroški v 30 dneh. Se pravi, v 30 dneh praktično imamo rešitev za te ljudi. Ni popolna, ni trajna, je pa ta trenutek pomembna.

Morda bi samo še povedala neko dejstvo, ki me pa nekoliko čudi. Včeraj smo to obravnavali na seji Državnega sveta, kjer so najprej predstavniki ministrstva povedali, zunanjega ministrstva, da bi takšna rešitev pomenila neko novo stanje, neko priznanje več, več pravic Hrvaški in tako naprej. Na drugi strani pa je ministrstvo, pristojno za to področje povedalo, da ima rešitev, kjer bo prav tako povrnilo stroške glob. Se pravi, tega ne razumem. Govorite eni eno, drugi drugo, ob tem pa, ob tem pa, spoštovani, je predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve, to je tudi zapisano v stališču, povedal, da Vlada tega predloga zakona ne potrebuje. Danes je Vlada to odločitev sprejela. Vi ste govorili o odločitvi, ki je sploh ni bilo, ni je bilo. Vlada je o tem razpravljala in sprejela mnenje, da tega zakona ne podpira šele danes. To je precedens. To so izrečene neresnice. Seveda verjamem, da ste se pač dogovorili, da tega ne boste sprejeli, kajti še noben predlog, ki smo ga v Slovenski demokratski stranki namenili za to, da pridemo do neke rešitve, niste sprejeli in tudi tega ne boste. Kajti, če bi dejansko želeli, da pride do te rešitve, bi lahko pomisleke ali pa kakšne dodatne rešitve o katerih je bilo nekaj govora včeraj s strani predstavnice ministrstva, lahko vključili v omenjen predlog sprememb zakona. Kajti, mi predvsem predlagamo dopolnitev, vi ste tudi govorili o nekih dopolnitvah in to bi se lahko danes rešilo. Vem, da bo podala mnenje tudi Zakonodajno-pravna služba. Jaz vedno mnenje pač jemljem resno. Dejstvo je, da, veste, v tej državi smo kar hitro poskrbeli za vse tiste, ki so kolesarili v času covida in smo jim globe vračali. Tukaj imamo ljudi, ki imajo izrečene globe, pa iščemo pike in vejice za to, da se jim ne pomaga.

Bi pa nekaj povedala, pravna pomoč, po katerem ZPS ugotavlja, da ni definirana, je sedaj že v zakonu in govori samo o pravni pomoči in ni nikjer definirana, kakšna je ta pravna pomoč. Tako tudi ne more biti problem, da dodamo tudi finančno pomoč. Smo pa nekatere zadeve tudi predlagali z rešitvijo amandmajev, kot rečeno, zadeve se lahko tudi s strani koalicije na predlog tistega, kar je bilo povedano s strani predstavnikov Vlade, tudi dopolnijo, če je seveda interes, da se tem ljudem pomaga. Hvala lepa.