Govor

Prav lepo pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene ter vse ostale prisotne! Pričenjam 44. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vse, da se današnjega odbora ne bo udeležil magister Branko Grims in poslanec Žan Mahnič. Imamo pa tudi nekaj pooblastil: poslanec Jožef Horvat nadomešča poslanko doktorico Vido Čadonič Špelič in poslanec Robert Janev nadomešča poslanko Sandro Gazinkovski.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik seje zadeve in je določen dnevni red kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, to je na obravnavo PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O UREDITVI DOLOČENIH VPRAŠANJ ZARADI KONČNE RAZSODBE ARBITRAŽNEGA SODIŠČA NA PODLAGI ARBITRAŽNEGA SPORAZUMA MED VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE IN VLADO REPUBLIKE HRVAŠKE, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in je bil 23. 5. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 86. seji, 28. 5. 2024, na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog obravnava zakona obravnava po skrajšanem postopku. Na voljo imamo mnenje Vlade z dne 11. 6., mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 7. 6. in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 11. 6. 2024. Vabljeni k tej točki so bili predstavnica predlagatelja predloga zakona poslanka Anja Bah Žibert, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet.

Amandmaje je v poslovniškem roku vložila Poslanska skupina SDS.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in potem tudi glasovanje o členih predloga zakona. Predlagam, da se razprava o vseh členih in tudi o vloženem amandmaju združi v skladu z odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili še glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj.

In besedo dajem predstavnici predlagatelja predloga zakona, poslanki Anji Bah Žibert, izvolite.