Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Začenjam 12. sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino. Obveščam vas, da je zadržana in se seje ne more udeležiti kolegica Iva Dimic, ki jo nadomešča doktorica Vida Čadonič Špelič.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prvič, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o glasbenih šolah; drugič, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gimnazijah; tretjič, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju in četrtič, razno. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O GLASBENIH ŠOLAH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo in sprejetje po REDNEM POSTOPKU predložila Vlada.

Predlog zakona je bil 5. aprila letos objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. V zvezi s to točko ste prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. In sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino. Dodatno pa smo prejeli še obrazložitev k pripombam Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora v zvezi s predlogom novele zakona. Rok za vlaganje amandmajev je bil do četrtka 30. maja letos. V poslovniškem roku pa so amandmaje k 1., 2., 3., 5., 8., 11., 13., 14., 15., 16., 18. in 19. členu vložile Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica. Predlagatelji amandmajev so spremenili oziroma dopolnili amandmaje k 13. in 16. členu. Dokument ste prejeli včeraj. Predlog za amandma odbora k 12. členu so predložile poslanske skupine koalicije in ste ga prejeli včeraj. K tej točki so vabljeni Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba, Zavod Republike Slovenije za šolstvo in Zveza slovenskih glasbenih šol.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predstavniku Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, in sicer, dajem besedo državni sekretarki, gospe Janji Zupančič.

Izvolite.