Govor

Uroš Krek

Najlepša hvala, gospa predsednica.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je najvišje sodišče za človekove pravice v Evropi, ki razsoja na podlagi evropske konvencije za človekove pravice, zato vse države, in seveda tudi Slovenija, stremi k temu, da na to mesto zagotavljamo najboljše možne pravne strokovnjake. V našem primeru je to oseba, ki dobro pozna tako slovenski pravni red, sistem varovanja pravic po evropski konvenciji, zelo pomembno pa je seveda tudi dobro poznavanje mednarodnega prava s področja človekovih pravic. Prav tako je pomembna neodvisnost in visoka osebna integriteta posameznika ter zmožnost sodelovanja z ostalimi sodniki in pravnim osebjem, kot tudi sposobnost dobre komunikacije in dobre pravne argumentacije v dinamičnem mednarodnem sodnem sistemu. Na podlagi predloženih kandidatur, pridobljenega mnenja tako Vlade kot tudi Sodnega sveta ter opravljenih razgovorih oziroma intervjujih z vsemi kandidati se je predsednica republike odločila, da za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico predlaga doktor Boštjana Zalarja, profesor doktor Vasilko Sancin in profesor doktorja Aleša Galiča. In če mi dovolite na kratko nekaj minut za predstavitev posameznikov.

Doktor Boštjan Zalar je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, na Fakulteti za družbene vede je zaključil magistrski študij in tudi na Fakulteti za družbene vede pridobil naziv doktor znanosti. Trenutno opravlja funkcijo višjega sodnika svetnika na Upravnem sodišču Republike Slovenije, ad hoc sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice ter predsednik evropske veje Mednarodnega združenja sodnikov na področju azila in migracij. Je tudi član Sveta za sodniško etiko pri Slovenskem sodniškem društvu ter sopredsedujoče delovne skupine za področje temeljnih človekovih pravic pri Evropskem pravnem inštitutu. Poleg naštetega je bil doktor Zalar imenovan za člana v skupini ekspertov iz držav članic EU za področje zakonitih migracij pri komisiji EU, leta 2021 pa tudi za kontaktno osebo za potrebe Vrhovnega sodišča Ukrajine v zvezi z vprašanji zaščite sodnikov iz Ukrajine v vojaški agresiji. Od leta 2022 opravlja funkcijo nacionalnega eksperta za uporabo listine EU o temeljnih pravicah v okviru omrežja Agencije EU za temeljne pravice in je tudi na listi izvajalcev izobraževanj in usposabljanj sodnike in druge strokovnjake s področja človekovih pravic in mednarodnega prava beguncev.

Profesor doktor Vasilka Sancin je diplomirala in doktorirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, od leta 2022 je zaposlena kot redna profesorica mednarodnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Je tudi predstojnica Katedre za mednarodno pravo in v obdobju 2014 do 2018 je opravila funkcijo predsednice komisije za kakovost in tudi prodekanja za kakovost. Leta 2022 je doktor Sancin nastopila funkcijo ad hoc sodnice na Evropskem sodišču za človekove pravice ter bila izvoljena za poročevalko, članico biroja in posebno poročevalko odbora v svetovalnem odboru Združenih narodov za človekove pravice. V obdobju 2019 do 2022 pa je bila tudi članica Odbora Združenih narodov za človekove pravice. Leta 2019 je pričela opravljati funkcijo arbitre in izvoljene članice biroja na sodišču za spravo in arbitražo v Evropi. Je tudi članica in predstojnica Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose pri pravni fakulteti v Ljubljani, kot tudi članica Sveta za človekove pravice pri Varuhu človekovih pravic Republike Slovenije.

Profesor doktor Aleš Galič je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je zaključil tudi magistrski študij in leta 1998 pridobil naziv doktor znanosti. Je zaposlen na Pravni fakulteti, kjer od leta 2005 opravlja delo izrednega profesorja, od leta 2015 pa je zaposlen kot redni profesor. Od leta 2016 je kontinuirano več mandatov ad hoc sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice. Veliko se je ukvarjal tudi s problemom organizacije sodstva in pristojnosti sodišč in zaradi odmevnih objav glede položaja in vloge vrhovnih sodišč in ureditve sodišč in sodniške službe je bil izbran tudi za nadomestnega člana tako imenovane beneške komisije Sveta Evrope. Znanstveno in strokovno delovanje doktor Galiča se poglobljeno osredotoča na področje varstva človekovih pravic v civilno pravnih zadevah. Njegova znanstvena monografija ustavno civilno procesno pravo je v Sloveniji prvo in še vedno edino delo, ki se celovito, sistematično in upoštevaje prakso Ustavnega sodišča Republike Slovenije, Ustavnega sodišča Nemčije in Evropskega sodišča za človekove pravice ukvarja s pravico do poštenega sojenja v civilnih zadevah. Na podlagi vsega navedenega predsednica republike meni, da so vsi trije kandidati vrhunski pravni strokovnjaki z visoko stopnjo osebne integritete, z dolgoletnimi izkušnjami in izkazanim poznavanjem sistema Evropske konvencije za človekove pravice, odličnim poznavanjem tujih jezikov v skladu s priporočili ESČP pa je ena od oseb tudi nasprotnega spola. Vsi izkazujejo dolgoletne raznolike in bogate strokovne, znanstvene in poklicne aktivnosti tako doma kot v mednarodnih inštitucijah oziroma v mednarodnem okolju, zato predsednica Republike Državnemu zboru predlaga, da doktor Boštjana Zalarja, profesor doktor Vasilko Sancin in profesor doktor Aleša Galiča izvoli na listo treh kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Hvala lepa.